Японські вчені створили квантове намисто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японські вчені створили квантове намисто

Технології&Авто
621
Вчені Окінавського інституту науки і техніки (Японія) теоретично описали два квантові стани, видатні з точки зору фізики і зовнішнього вигляду: комплексну квантову систему, яка імітує класичну фізику, і квантове «намисто».
Історія цих станів починається з тороїдального контейнера, в якому крутиться супертекуча рідина з незаряджених частинок бозе-конденсату, охолоджених до майже нуля градусів за Кельвіном.
Оскільки супертекуча рідина обертається в квантовому масштабі і при низьких температурах, її фізичні характеристики відрізняються від того, що ми звикли бачити в класичному світі. Якби батько розкрутив за руки дочку, її ноги (в класичній фізиці) рухалися б швидше рук. У квантовому світі все навпаки: те, що далі від центру, рухається повільно, а то, що ближче – швидше.
Крім того, рідина всередині тора має однорідну щільність, тобто розподілена рівномірно. Це однаково і для класичного, і для квантового світів. Але якщо додати ще один тип рідини з інших атомів, які не змішуються один з одним, як олія і вода, вони розділяться так, щоб мінімізувати області дотику, і утворюють по обидва боки тора дві півсфери, що обертаються.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас