Артур Загородников: що потрібно, щоб банки відновили кредитування української економіки? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артур Загородников: що потрібно, щоб банки відновили кредитування української економіки?

Кредит&Депозит
820
25 травня 2017 року за ініціативою НАБУ в Києві відбулася конференція, присвячена найбільш актуальним питанням і поточним проблемам, які стримують відновлення кредитування в Україні.
Конференція зібрала представників банків, міжнародних фінансових організацій, профільного Комітету ВСУ, численних експертів і журналістів. Авторитетні спікери запропонували власний погляд і особисто прокоментували поточну ситуацію з кредитуванням. На жаль, отримані поки ефект і враження не виправдали очікувань, і ось чому.
Мушу констатувати, що озвучені зі сцени тези ми почули не вперше. Вони мало впливають на майбутні тенденції і перспективи нашої економіки. Суха констатація фактів і проблем не зрушує з мертвої точки вирішення ключового питання: коли ж нарешті інвестори, в тому числі банки, зважаться вкладати гроші в українську економіку?
Для цього необхідно діяти практично. Але зробити це складно, оскільки ті, від кого залежать важливі рішення, взагалі не почули голос банківської спільноти, що прозвучав на конференції в такому представницькому складі. Дуже шкода, що захід проігнорували керівництво і навіть представники структурних підрозділів НБУ, а також представники Мінфіну.
Спробую запропонувати свій погляд на те, що може переламати ту несприятливу ситуацію з кредитними банківськими ресурсами, яка склалася сьогодні в Україні. І ці речі потрібно озвучувати не загальними, а професійними термінами.
Для відновлення активного банківського кредитування в Україні вважаю найбільш актуальними питання впливу регуляторних вимог щодо порядку, термінів і обсягів формування резервів при проведенні активних операцій, а саме норми чинної Постанови НБУ № 351.
Мій Комітет опрацьовував це питання два з половиною роки до впровадження його остаточної редакції в червні 2016 року. НБУ пішов нам назустріч і надав тестовий період роботи для цього документа до 1 лютого поточного року, врахував багато пропозицій, а також відстрочив низку критичних для банків норм.
Але життя вносить корективи, і регуляторні норми вимагають подальшого вдосконалення. Мій Комітет вже розробив і в квітні цього року надав конкретні пропозиції, які сприятимуть активізації кредитування. Основних їх чотири:
1. Доопрацювання положень ПП НБУ № 351 в частині інвестиційних проектів (впровадження бальної оцінки, показники роботи, прострочення).
2. Облік особливостей по роботі з дебіторською заборгованістю (капітальні витрати і алгоритм).
3. Застосування коректного алгоритму з визначення кредитного ризику за форвардними, ф’ючерсними та СПОТ операціями.
4. Розрахунок кредитного ризику за факторинговими операціями з регресом в частині вибору контрагента.
Для банків і наших клієнтів залишаються невирішеними й інші гарячі питання. Це перш за все:
1. Облік корпоративних і майнових прав за контрактами з коефіцієнтом ліквідності, що становить 0,4;
2. Застосування періоду припинення визнання дефолту (відповідно до норм положення) в разі:
  • Відновлення регулярних платежів 90 днів поспіль по кредитах із щомісячною виплатою відсотків;
  • Відновлення регулярних платежів 180 днів поспіль по кредитах із щоквартальною сплатою відсотків;
І остання пропозиція, яку ми обговорили на останньому засіданні нашого Комітету – це поширена в європейських країнах практика використання в якості забезпечення гарантій місцевих органів влади (місцева гарантія з коеф. ліквідності 0,75). Члени Комітету одноголосно прийняли рішення направити цю пропозицію в НБУ для розгляду і прийняття оперативного рішення.
Очевидно, що формулювання цих питань – не для широкої публіки. Вони не вписуються в піар-канони для представників ЗМІ, тому що звучать не по-медійному й навіть дещо складно і незрозуміло.
Але рішення проблем з кредитуванням української економіки – це не красива риторика у виконанні «динозаврів» банківської справи і не обіцянки політиків, а цілком конкретні норми і пункти дозвільних і заборонних постанов і офіційних документів, що підтвердить будь-який фахівець банківської справи.
Сподіваюся, професійна дискусія допоможе нам швидко і ефективно прибрати штучні бар’єри, які заважають банкам розумно ризикувати і розвивати українську економіку своїми фінансовими ресурсами.
У цьому «кровно» зацікавлені вітчизняні банки, наш бізнес і, я впевнений, кожен громадянин України.
Артур Загородников, Заступник Голови Правління ПУМБ, Голова Комітету з питань регуляторної політики та нагляду Незалежної асоціації банків України (НАБУ)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас