Українці стали обачніше використовувати платіжні картки (опитування) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці стали обачніше використовувати платіжні картки (опитування)

Фінтех і Картки
948
У березні-квітні 2017 року в Україні пройшла друга хвиля комплексного соціологічного дослідження gemiusAdHoc «Оцінка рівня обізнаності щодо ознак і способів захисту від шахрайства в сфері використання платіжних карток серед Інтернет-користувачів України». Опитування дозволило визначити, як змінилися знання українців про способи захисту від кібершахрайства через півроку після початку реалізації Національної програми сприяння безпеці електронних платежів і карткових розрахунків SafeCard, що стартувала 1 жовтня 2016 року.
Дані дослідження порівнювалися з результатами, отриманими під час першої хвилі опитування, що проходила в жовтні-листопаді минулого року.
Як і в 2016 році, дослідження проводилося компанією «Gemius Україна» і Українською міжбанківською Асоціацією членів платіжних систем ЕМА.
Респондентам запропонували відповісти на питання, які стосувалися використання платіжних карток як в банкоматах, так і в Інтернеті, а також реакції на випадки шахрайства з картками.
«Порівняльний аналіз даних, отриманих в рамках двох хвиль опитування, дозволяє говорити про позитивну динаміку зміни рівня обізнаності громадян про способи захисту від шахрайства в сфері використання платіжних інструментів, – зазначає керівник ЕМА Академії Раїса Федоровська. – Так, наприклад, число українців, які вміють розпізнавати ознаки карткового шахрайства, до весни 2017 року збільшилася більш ніж на 40% відносно показника осені 2016 року».
За даними кіберполіції, станом на сьогодні близько 80% звернень громадян пов’язані саме з випадками платіжного шахрайства. Така динаміка збільшення кількості звернень громадян до правоохоронних органів в результаті атак платіжних злочинців пов’язана як зі збільшенням рівня інформованості українців, так і зі збільшенням випадків кіберзлочинів в платіжній сфері в цілому.
При цьому сьогодні шахраї все частіше спрямовують свої дії не стільки проти банків, скільки проти громадян.
Так, за даними міжбанківської системи обміну інформацією про платіжне шахрайство «Exchange-Online» 1, більшість випадків крадіжок з рахунків українців за минулий рік пов’язані саме з Інтернет-шахрайством і з використанням злочинцями методів соціальної інженерії.
Разом з тим на 43% більше українців тепер знають про те, що для оплати товарів і послуг в Інтернеті потрібно відкрити окрему платіжну картку; майже на 5% збільшилася кількість людей, які заблокують картку в разі шахрайства або незрозумілій ситуації з карткою; приблизно в два рази більше громадян усвідомлюють необхідність прикривати ПІН-клавіатуру банкомату під час введення PIN-коду; в три рази зменшилася необізнаність про використання надійних платіжних сервісів, нерозголошення секретних даних картки і банківських sms-паролів, необхідність закінчити телефонну розмову, якщо злочинці намагаються дізнатися реквізити платіжної картки.
Однак, друга хвиля дослідження дозволила визначити і вузькі місця, на усунення яких варто зосередити ще більше зусиль найближчим часом. Так, наприклад, зафіксовано все ще досить низький рівень уваги громадян до деталей адресного рядка ресурсів, які використовуються для онлайн-розрахунків карткою. Близько 20% українців як і раніше не вважають ризикованим вводити реквізити своїх карток на сайтах, адреса яких починається з «http», а не з «https» (що свідчить про безпечне з’єднання).
Майже на колишньому рівні залишився відсоток громадян, які вважають ризикованим відходити від банкомата, якщо гроші з їхньої картки були списані, але не видані. Як і раніше багато українців не усвідомлюють небезпеку використання загальнодоступних мереж WI-FI для проведення онлайн-розрахунків.
Результати опитування також підтверджують необхідність продовжувати активну роботу в напрямку інформування громадян про базові методи захисту платіжної картки (встановлення лімітів, зміна ПІН-коду і т.д.).

Довідка Finance.UA:

  • У 2015 році жертвою платіжних злочинців ставали кожен 220-й власник платіжної картки.
  • За результатами 2016 року – це вже був кожен 80-й.
  • Кількість респондентів, які в разі шахрайства з платіжною карткою звернуться в поліцію через сайт кіберполіції, збільшилася на 40%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас