Китайці виростили плазму крові в насінні рису — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайці виростили плазму крові в насінні рису

Технології&Авто
421
Китайська дослідницька група на чолі з біоінженером Яном Дайчаном розробила спосіб використання насіння рису для синтезу плазми крові. Це може допомогти налагодити великомасштабне виробництво необхідного для медицини препарату, пише China Daily.
Плазма широко використовується в хірургічних операціях як тимчасова заміна крові. Вона містить в основному серум-альбумін — білок, який природним чином виробляється в печінці. Команда Яна Дайчана ввела серум-альбумін в насіння рису, і білок продовжив синтезуватися в міру росту насіння.
Китайська компанія Wuhan Healthgen Biotechnology Corp вже інвестувала 200 млн юанів ($29 млн) в це дослідження. У Китаї існує нестача серум-альбуміну — вона оцінюється в 100 метричних тонн на рік. А тому компанія розглядає можливість запустити великомасштабне виробництво плазми крові на основі рису.
Клінічні випробування розпочнуться в серпні, і можна очікувати, що серум-альбумін, отриманий з рису, з’явиться на ринку через 4-5 років. Подібна технологія синтезу плазми зробить переливання крові безпечнішим — оскільки при переливанні донорської крові є ризик передачі таких захворювань крові, як ВІЛ і гепатит.
Нещодавно американські вчені змогли отримати клітини, з яких формуються клітини крові, на основі стовбурових клітин людини — в подальшому це допоможе створювати штучну кров. А британські учені розробили технологію, яка дозволить зробити клітини крові «безсмертними» і синтезувати кров в необмежених кількостях.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас