99% українського бурштину продається нелегально - глава Нацполіції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

99% українського бурштину продається нелегально - глава Нацполіції

Казна та Політика
277
В Україні не вміють вирішувати проблеми з надрами, тому ситуація з нелегальним видобутком бурштину буде тривати.
Про це заявив глава Нацполіції Сергій Князєв в інтерв’ю журналу “Фокус”.
“Офіційно наша країна за рік видобуває всього 5 тонн бурштину. На Гданської же біржі в день продається 10 тонн! 99% цих продажів – нелегальний український бурштин. Ми ще не вміємо вирішувати такі проблеми. Україна досі має кілька проблем з надрами – це ліс, рибні запаси, вугільні копанки і проблема бурштину, що виникла відносно недавно”, – підкреслив він.
На думку глави Нацполіції, вирішення проблеми з незаконним видобутком лежить в руках парламенту і уряду, які повинні створити формулу, інакше в Україні буде “як на Алясці за часів золотої лихоманки”.
Так вважають усі цивілізовані люди, в першу чергу самі жителі Полісся. Вони кажуть: “Дайте нам можливість працювати легально”. Спецоперація 2016 року, коли в Рівненській області заарештували високопоставлених правоохоронців, зламала корупційну силову вертикаль”, – пояснив він і додав, що селяни продовжують добувати бурштин, тільки вже без покровительства силовиків.
За словами Князєва, за день старателі отримують більше, ніж дільничний, якого “штовхають, мовляв, він і є корупціонер”. Водночас правоохоронець зазначив, що протиставляти поліцію і суспільство – не вихід в цій ситуації, адже протиставлення закінчується стріляниною.
“Наведу приклад. На Білому озері поліція знайшла 25 помп. Почали їх вивозити, піднялося все село, оточили. Поліцейським машинам колеса проколюють швидше, ніж їх встигають міняти. Стоять 100 селян, а четверо поліцейських. І що далі?” – резюмував Князєв.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас