Україні не вистачить своєї валюти, потрібно позичати на зовнішніх ринках - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні не вистачить своєї валюти, потрібно позичати на зовнішніх ринках - думка

Казна та Політика
2131
Валютні запозичення Мінфіну на внутрішньому ринку можуть допомогти міністерству витримати графік розрахунків по боргах, але не замінять розміщення єврооблігацій за кордоном.
Таку думку висловив директор аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.
«Кабмін може розраховувати на внутрішній ринок. Але ми зобов’язані в 2017 р. спробувати вийти з пропозицією до міжнародних кредиторів, тому що зв’язки з ними стануть в нагоді в найближчі три роки, коли будуть великі виплати. А щоб Україна «залишатися у відносинах» з міжнародними кредиторами, треба періодично підживлювати їх інформацією і розміщеннями», – підкреслив він.
У 2018 року Україна повинна виплатити міжнародним кредиторам $3,55 млрд, а в 2019-2020 рр. мають бути щорічні погашення по $5 млрд щорічно.
«На місцевому ринку Мінфін може залучити не більше $2-2,5 млрд в перспективі одного року. Як показує практика останніх років, Мінфін бере на локальному ринку стільки валюти, скільки треба під погашення на цьому ж місцевому ринку», – уточнив Паращій.
Він констатував, що Мінфіну не вдасться використовувати низькі ставки на місцевому рівні в якості серйозного аргументу для інвесторів на міжнародних майданчиках.
«Інвестори, які кредитують нас за кордоном, не дуже довіряють місцевому ринку. Вони розуміють, що на ньому домінують державні банки, які на прохання Мінфіну можуть ставку змінювати в будь-якому вигідному напрямку», – сказав Паращій.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас