Мінфін не збирається перетворювати держбанки на інструменти розвитку - Рибалка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін не збирається перетворювати держбанки на інструменти розвитку - Рибалка

Казна та Політика
270
Міністерство фінансів України не збирається перетворювати державні банки на інструменти розвитку економіки, а продовжує курс на подальшу приватизацію цих фінансових установ, що є “кардинально хибним курсом”.
Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив голова Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності.
Увагу депутата привернула інформація про ініціативу Мінфіну ввести в наглядові ради державних банків незалежних членів, що дозволило б їм приймати рішення без узгодження зі зборами акціонерів, тобто урядом. Таким чином, держава фактично втрачає контроль над держбанками навіть без приватизації.
“Ми бачимо, що Мінфін не збирається міняти кардинально помилковий курс на повне знищення можливості використання держбанків як інструменту державної політики. Адже саме таку функцію виконують банки з держкапіталом у всіх (країн) економічних тигрів. Натомість, позиція Мінфіну і Нацбанку України щодо майбутнього держбанків зводиться до того, що рано чи пізно всі ці установи потрібно розпродати”, – написав С. Рибалка.
На його думку, досвід Європейського союзу, Європейського банку реконструкції і розвитку і досвід Азіатського банку розвитку свідчать про необхідність запровадження такого інституту в Україні.
Він також додав, що Радикальна партія Олега Ляшка у всіх своїх пропозиціях уряду постійно підкреслює необхідність створення державних інститутів розвитку.

Довідка Finance.UA:

  • Мінфін зобов’язувався надати Комітетові до 17 травня бачення програми розвитку держбанків.
  • Однак відповідне засідання перенесено на наступний тиждень, оскільки домумент не був підготовлений.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас