Деякі санкції проти юридичних осіб можна обійти - коментар юриста щодо заборони 1С, Mail.ru, та ін. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Деякі санкції проти юридичних осіб можна обійти - коментар юриста щодо заборони 1С, Mail.ru, та ін.

Казна та Політика
1129
З 2015 року Президент України своїми указами надає чинності рішенням РНБО, які накладають санкції на ряд фізичних та юридичних осіб. Більшість з них діють до 1 року; виняток – санкції щодо українських політв’язнів Надії Савченко, Олега Сенцова та Олександра Кольченка, які було застосовано безстроково.
Відповідно, Указом від 15 травня було упорядковано ці рішення та запроваджено для зручнішого користування єдину таблицю з індивідуальним строком для кожної підсанкційної особи; отже, залишаються можливості для маніпуляцій зі строками: РНБО не ухвалюватиме подовження дії санкцій по кожній особі, і в неї відкриється відповідне вікно можливостей.
Цікавим є підстави включення окремих осіб, що виглядають як антиконкурентна дія – наприклад, ОАО «ПАВЛОВСКИЙ АВТОБУСНЬІЙ ЗАВОД», який було включено після критики з боку ЗМІ за результатами аналізу тендерів на ProZorro.
Про це порталу Finance.UA розповів Олег Загнітко, партнер юридичної фірми INTEGRITES.
Деякі санкції проти юридичних осіб, за словами юриста, можна обійти, оскільки їх запроваджено проти конкретних юридичних осіб, тоді як вони можуть входити до груп під єдиним контролем, у складі яких десятки підприємств.
“Наприклад якщо група «Лабораторії Касперського» створить, крім ТОВ «Лабораторія Касперського в Україні» іншу юридичну особу - ТОВ  «Друга лабораторія Касперського в Україні» і туди перейде право на поширення та сервісне обслуговування програм, то санкції на них не поширюватимуть. Та сама ситуація з переведенням серверів соціальних мереж. Отже, якщо це буде нейтральна компанія або компанія з іншою назвою, то вона зможе спокійно працювати. З іншого боку, російські компанії можуть не захотіти це робити через загрозу критики вдома чи вирішать піти з ринку”, – каже Загнітко.
Як зазначає експерт, натомість інші країни, наприклад, США, запроваджують санкції одразу проти групи, куди включають всіх залежних осіб (себто афілійованих / дочірніх юридичних осіб).
“Дію санкцій поширено на інтернет-гігантів Mail.ru (соціальні мережі «Вконтакте» (www.vk.com) та «Одноклассники» (www.ok.ru), пошта Mail.ru та інші) та Яндекс (yandex) (популярні веб-ресурси компанії, включають пошуковий сервер, пошту, Яндекс.Карти та Яндекс.Пробки тощо). В переліку зазначено онлайн-адреси, посилання. Можна передбачити, що дію санкцій в Україні, т.ч. ОРДЛО будуть обходити за допомогою переадресації, у тому числі у пошукових системах. Тому така заборона є радше формальною підставою для сумлінних провайдерів обмежити доступ до ресурсів рунет, в той час як комерційні потреби диктуватимуть помірний моніторинг користувачів, – пояснює юрист. – Популярний комплекс програмного забезпечення 1С залишено без підтримки та розвитку через заборону діяльності як московського ООО «1С», так і його трьох представництв в Україні – ТОВ ««1С Мультимедіа Україна» (Київ), ТОВ «1с-Телур Модуль» (Львів) та ТОВ «1С-Рарус Софт Україна» (Харків). Швидше за все, українські користувачі не зможуть відмовитися швидко та перейти на інше програмне забезпечення – сумісне чи несумісне з «1С» – ринок потребуватиме адаптаційного періоду. Проте надіслано потужний сигнал місцевим та міжнародним розробниками для перерозподілу ринку систем обліку та звітності. В зв’язку з можливими санкціями нові гравці уникатимуть управління операціями в Україні через представництва РФ – оскільки, як досі демонстрував інформаційний супровід санкцій, російська складова є достатньою підставою для їх запровадження”.
За словами експерта, оскільки введення санкцій рішенням РНБО обґрунтовано в законі питаннями безпеки, економічна складова відходить на другий план, отже інвестори, працівники та клієнти виробників під санкціями мусять взяти на себе витрати з придбання нового забезпечення (канали комунікації) та перепідготовки.
“Проте кожен із зацікавлених осіб має право, принаймні моральне, сумніватися у виправданості таких витрат і вимагати звіту від РНБО про підстави їх запровадження. Звіти про причетність підсанкційних осіб до дій, ворожих національним інтересам / безпеці України, повинні бути оприлюднені. Інакше спокуса скористатися санкціями як інструментом конкурентної боротьби буде занадто великою”, – резюмує Загнітко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас