Блокування сайтів РФ для бізнесу і пересічних українців: всі наслідки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Блокування сайтів РФ для бізнесу і пересічних українців: всі наслідки

Казна та Політика
1048
Підприємці ризикують втратити канали продажів, а користувачі вже шукають альтернативи
15 травня президент україни Петро Порошенко підписав указ про блокування доступу до низки російських сайтів і програмних продуктів.
Під санкції потраплять три основні групи російських компаній: соціальні мережі, виробники і постачальники та системні інтегратори/дистриб’ютори.
Крім блокування російських соцмереж, поштових та інших сервісів, також обмежений доступ до продуктів Лабораторії Касперського і Доктор Веб, що спеціалізуються на розробці антивірусних програм. Держсектору в наказовому порядку заборонено користуватися послугами російських розробників антивірусів.
Як ці нововведення позначаться на простих українцях і бізнесі.
Плюс для українських IT-шників
Українських провайдерів вже зобов’язали технічно підготуватися до відключення російських веб-ресурсів, що загрожує втратою трафіку, а значить, і грошей.
Бізнесу тепер доведеться переглянути майданчики, плани і бюджети для спілкування зі своєю аудиторією, а прості українці зайняті пошуком альтернативних програмних рішень.
Як розповіли експерти, соціальні мережі — це навіть не верхівка айсберга, це лише маленька «побічна частина». А основний удар припаде на російських виробників програмного забезпечення.
Наприклад, Яндекс є великим виробником, а не тільки власником сервісу «Карти». Те саме стосується Mail.ru Group, яка в першу чергу є багатопрофільною софтверною компанією, а не поштовим сервісом, як вважає більшість користувачів.
Крім того, буде обмежена діяльність в Україні російських системних інтеграторів, які досі залишалися повноцінними гравцями на нашому IT-ринку і, хоч і зрідка, але продовжували постачати софт і апаратне обладнання українським компаніям-замовникам.
«Звичайно, для українських IT-компаній це рішення є позитивним, бо воно захищає інтереси вітчизняного бізнесу і надає йому додаткові можливості», — зауважив директор департаменту корпоративних продажів компанії «ІТ-Інтегратор» Іван Сидоренко.
В добровільно-примусовому порядку
Цікаво, що рішення РНБО про введення санкцій не поширюється на приватних сервіс-провайдерів — лише на органи виконавчої влади (стаття 10 Закону про РНБО).
Чинне законодавство не визначає порядок виконання подібних санкцій на телеком-ринку, тому відразу, швидше за все, нічого не зміниться, кажуть юристи.
Але минулий досвід реалізації подібних санкцій, приміром, на банківському ринку, свідчить, що даний недолік закону швидко компенсується підзаконними актами, які, на відміну від РНБО, можуть безпосередньо впливати на учасників ринку — у даному випадку постачальників телекомунікаційних послуг.
Прийняття таких актів може і не зовсім вкладається в законодавчу процедуру, тим не менш, про успішний досвід їх оскарження невідомо.
«Щоб механізм запрацював, його потрібно спочатку створити. Створювати його стане, швидше за все, один з державних органів, відповідальних за телекомунікаційний ринок (це може бути Національна комісія з регулювання в сфері зв’язку та захисту інформації або Держспецзв’язок). Після того, як порядок буде запущений, тоді можна буде обговорювати. Зараз же провайдери можуть почати блокувати російські ресурси переважно в рамках приватної ініціативи», — зазначив керуючий партнер ЮК Jurimex Юрій Крайняк.
До вчорашнього дня українські інтернет-провайдери відстоювали принцип мережевого нейтралітету і наполягали на своїй основній функції — виключно постачальників послуг доступу до інтернету та надання телекомунікаційних послуг.
Ця тема вже була предметом серйозних дебатів при обговоренні закону про блокування контенту у зв’язку з порушенням авторських прав.
Після запуску нових санкцій проти РФ на український бізнес почнуть частіше нападати хакери
Тому складно оцінити технологічну готовність безлічі інтернет-провайдерів оперативно здійснити блокування. Водночас при будь-якому методі блокування будуть фінансові витрати з боку того, хто його безпосередньо проводить, тому операторам варто готується до додаткових витрат.
«Ані в спеціальному законі «Про санкції», ані в законі «Про телекомунікації» не прописана відповідальність інтернет-провайдерів за невиконання припису. Самі ж провайдери зможуть списати свої вчинки на відсутність технічної можливості блокувань», — зауважила радник, керівник практики інтелектуальної власності АО «Арцингер» Катерина Олійник.
Дороге блокування
Тим не менш, українські провайдери, мабуть, вирішили перестрахуватися і вже почали підготовку до відключень. Як розповів нам директор з корпоративних комунікацій Укртелекому Михайло Шуранов, вони вже ведуть роботи і будуть проводити поетапно, що, за попередньою оцінкою фахівців, триватиме від кількох днів до тижня.
Президентський указ вже взяли в роботу і фахівці технічного і юридичного департаментів компанії ВОЛЯ.
Заборона 1С: хто допоможе вести бухгалтерію українським підприємствам
При цьому багато компаній відзначають, що цей процес дуже ресурсовитратний і далеко не у всіх вийде швидко перелаштуватися, раніше такої функції в роботі мереж передбачено просто не було.
«Росія, наприклад, пройшла цей шлях майже за два роки. Від політичного рішення до реального блокування першого сайту, галузь витратила близько $1,5 млрд на обладнання і його впровадження. І, якщо говорити юридичною мовою, потрібно змінити конституцію. Оскільки стаття 15 однозначно забороняє цензуру», — зазначив власник компанії-провайдера NetAssist Максим Тульєв.
Але якщо дійсно дійде до справи, каже Тульєв, то десь через півтора року можна очікувати реального блокування доступу до певних ресурсів мережі і створення структури, аналогічної до Роскомнагляду.
За оцінкою голови Інтернет-асоціації України Олександра Федієнка, на технічне забезпечення та додатковий персонал українським провайдерам необхідно буде витратити в цілому близько $1 млрд.
Нові імена
Блокування пропонується здійснити за доменними іменами другого і третього рівня, а також в деяких випадках за URL.
Це означає, що провайдери, якщо і будуть проводити блокування, то тільки виключно в рамках списку доменних імен в рішенні. Наприклад, в рішенні немає доменів та доступ до цих ресурсів обмежений не буде.
Крім того, звучить як таке, що суперечить нормам Цивільного кодексу України, положення, що забороняє суб’єктам РФ відчужувати об’єкти інтелектуальної власності (причому без будь-якої конкретизації цих об’єктів).
«Російським компаніям нічого не варто реструктурувати свою роботу, провести ребрендинг і продавати свої продукти в Україні, наприклад, вже зі штату Делавер або якоїсь острівної юрисдикції», — зауважила Катерина Олійник.
Складніша ситуація з соціальними мережами і сервісами Яндекс. Ймовірно, перехід на нові домени з технологічної точки зору не буде настільки простий.
Але тут питання в іншому: з якими ресурсами були синхронізовані сервіси Яндекс і що почне «ламатися» чи не працювати в українських сегментах інтернету, ринку електронної комерції після блокувань (ті ж “ Яндекс.Гроші, наприклад).
Привід для торгу
У самому Яндексі нам нічого не сказали про те, чи будуть функціонувати їхні сервіси після введення санкцій.
«Бізнес групи компаній Яндекса дуже великий, і санкції не матимуть на нього негативного впливу. Але ми вважаємо Україну важливою частиною нашої роботи і шкодуємо, що санкції зводять нанівець всі багаторічні зусилля нашої команди. Головний потерпілий від санкцій — це український користувач», — відповіли нам у компанії.
Як розповіли в Лабораторії Касперського, сертифікати, що надаються продуктам компанії, означають, що ті можуть використовуватися для забезпечення IT-безпеки державних органів і бізнесу, і санкції не матимуть істотного впливу на них.
Є лазівки і для Mail.ru, кажуть експерти.
«Якщо уважно читати указ, то санкції застосовані до компанії Mail.Ru Group, тобто мова йде про блокування їхніх сервісів в цілому. Теоретично компанія може дати права на доступ до них іншій юрособі, і створити «дзеркала» своїх сайтів», — зазначив IT-експерт Віктор Валєєв.
До того ж міжнародна практика застосування блокувань свідчить про те, що такі ситуації лише призводять до пошуку нових способів обходу заборон. В тому числі і самими користувачами. Найпростіший варіант, завантажити браузер «Тор» за допомогою якого можна переглядати заблоковані сайти.
«Швидше за все, з’являться сервіси-перехідники, які будуть відсікати інформацію про IP», — зазначив CEO та засновник бізнес-мережі Hubber Артем Шевченко.
Активними користувачами російських соцмереж є і український бізнес. Більше 10 млн наших співвітчизників ходять в російські соцмережі, тому наші інтернет-магазини використовують ці місця як інструмент для роботи із клієнтами та партнерами. Для малого бізнесу, який часто не має власного сайту, групи і сторінки в соціальних мережах є чи не основним каналом продажів.
Так, частина інтернет-магазинів перейде за своїми клієнтами в Facebook і інші сервіси, кажуть експерти, а ті, які там були представлені раніше, будуть агітувати користувачів переходити на свої майданчики. Відбудеться перерозподіл трафіку, адже українці почнуть проводити більше часу на інших сервісах.
Тому українським підприємцям, які орієнтуються на продаж в соціальних мережах, доведеться переглянути стратегію взаємодії з аудиторією.
Відвідувачі, які переходили на наш сайт з сервісів Яндекса і mail.ru, «генерили» нам сукупно не більше 5% реальних продажів. Думаю, користувачі «перетечуть» в інші пошукові служби. Але зате більш 25% підписників в нашій базі використовували сервіси yandex і mail.ru для пошти. Але думаю, всі швидко освоять різні служби VPN, особливо молода аудиторія “Вконтакте”, — говорить керуючий партнер інтернет-магазину F.ua Дмитро Покотило.
Дорога альтернатива
Інакше справа йде з ресурсами для бізнесу, зокрема, з програмою 1С для підприємств, яка за останні 20 років за фактом стала монополістом в даному напрямку.
З одного боку, під санкції потрапили юридичні особи (у тому числі дистриб’ютори в Україні), а не сам продукт. З іншого — санкції передбачають блокування активів та діяльності таких юридичних осіб, і на даний момент важко припустити, як це вплине на роботу продуктів 1С в Україні.
«Добре, якщо у автора даних санкційних документів є ідеї, як бізнесу безболісно «піти» від 1С, до якої звикли також і фіскальні органи, і яка є альтернатива. Якщо таких ідей немає, то, напевно, користувачам доведеться самостійно підшукувати заміну (наприклад, SAP), або ж довіритися компанії «1С», яка заявляє, що введення санкцій не вплине на обслуговування програмних продуктів для бухгалтерського обліку», — зазначила старший юрисконсульт SBT Systems Ukraine Олена Талалай.
Варто також відзначити, що в першу чергу указ стосується обмежень економіко-господарської діяльності компаній, але він не забороняє використання раніше придбаних продуктів.
Наприклад, Яндекс не зможе продавати рекламу, тому вони будуть змушені піти з ринку, так само і «1С».
За словами експертів, сьогодні швидко замінити продукти «1С» нема чим, бо серед аналогів є тільки нішеві більш дорогі рішення, які не по кишені середньому і малому бізнесу.
«Наприклад, ми як постачальник бачимо, що у Microsoft є промислові системи, які зможуть прийти на заміну «1С». Хоча ціна цих рішень вища, але і функціонал значно ширший. Що стосується продукції компанії «Парус», то ми думаємо, що побачимо досить швидку заміну цього ПЗ, оскільки раніше державні органи користувалися продуктом цього виробника досить активно», — говорить Іван Сидоренко.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас