Наталія Мільчакова: чи потрібно Україні продовжувати надзвичайні заходи в енергетиці? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наталія Мільчакова: чи потрібно Україні продовжувати надзвичайні заходи в енергетиці?

Енергетика
300
Кабінет міністрів України прийняв рішення продовжити режим надзвичайної ситуації в енергетиці. Режим НС вводиться вже вчетверте цього року, хоча, за українським законодавством, режим надзвичайної ситуації в сфері енергопостачання може вводитись не більше ніж на один місяць, а продовжувати його по закінченні терміну можна не більше ніж ще на місяць.
Але влада, мабуть, вважає, що з дотриманням законодавства можна і почекати. Основні причини режиму НС пов’язані з подальшою блокадою окремих районів Донбасу.
Надзвичайна ситуація впливає на встановлення жорстких лімітів енергоспоживання для промислових підприємств. Багато з них розташовані на сході України.
Яка є альтернатива антрацитовому вугіллю Донбасу? Можна імпортувати вугілля з ПАР і Австралії. Зараз ці країни будуть раді поставити в Україну додаткові обсяги вугілля, бо вугілля з Донбасу тепер поставляється в Росію, і, відповідно, ці країни-постачальники, втративши частку на російському ринку, зацікавлені знайти нових клієнтів.
Однак мінус імпорту вугілля з-за кордону полягає в тому, що ціни у зарубіжних постачальників набагато вищі, ніж у донбаського вугілля, транспортування вугілля коштує дорого, і, крім того, Австралія має особливість вимагати від споживачів 100%-ву передоплату за постачання вугілля, а Україна і без того живе в режимі економії, та ще на порядку денному боротьба з інфляцією, яка за підсумками року може виявитися вищою, ніж в 2016 році.
На даний момент на Україні працює всього одна вугільна теплоелектростанція — Луганська ТЕС. Робота решти п’яти теплових електростанцій (Зміївської, Придніпровської, Трипільської, Криворізької та Слов’янської ТЕС) поки зупинена через брак вугілля.
Надзвичайна ситуація в енергетиці України передбачає управління енергокомплексом (в основному тепловими електростанціями) країни в «ручному режимі», коли робота ТЕС, які використовують антрацит, зведена до мінімуму.
Пріоритет тепер відданий роботі атомних електростанцій, при цьому кількість енергоблоків ТЕС, які здатні працювати в «гарячому резерві», нещодавно було скорочено вдвічі, до 500 МВт, як повідомляється в ЗМІ.
А Кабмін України заспокоює менеджмент підприємств і населення, заявляючи, що поспішне переведення економіки України на атомну енергію допоможе знизити електростанціям споживання вугілля антрацитових на 300-350 тис. тонн на місяць.
Але при існуючому рівні енергопотужностей це буде означати також скорочення виробництва електроенергії і, як наслідок, скорочення електроспоживання.
Вже в 2016 році електроспоживання в Україні скоротилося на 0,9%, до 117,7 млрд кіловат. Але проблема в тому, що електроспоживання скорочується за рахунок населення і великих енергоємних підприємств. А у підприємств легкої і харчової промисловості, а також хімії та нафтохімії електроспоживання, навпаки, в 2016 році збільшилося, що цілком нормально на стадії виходу з кризи і початку економічного зростання.
Щоб не сповільнити темпи зростання, потрібні нові економічні альтернативи вугіллю, які знайти непросто.
Звичайно, головною альтернативою є природний газ, але в тих умовах, коли влада України вирішила повністю «звільнити» країну від російського газу, таке альтернативне паливо буде використовувати проблематично, та й, крім того, щоб перевести вугільні електростанції на газ, потрібна їх модернізація, а для цього потрібен час.
Можна використовувати і більш екзотичні альтернативи, наприклад, електростанції, де в якості палива спалюють побутове сміття, але це добре для малої енергетики, а для країни, де є багато великих енергоємних підприємств, наприклад, чорної металургії та гірського видобутку, потрібно набагато більше електрики. Тому альтернатив вугіллю, в тому числі вугіллю Донбасу, не так вже й багато.
Наталія Мільчакова, заступник директора аналітичного департаменту Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас