Кабмін підготував законопроект, щоб стимулювати енергоефективну поведінку: що пропонують? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін підготував законопроект, щоб стимулювати енергоефективну поведінку: що пропонують?

Казна та Політика
602
Голова Держенергоефективності Сергій Савчук закликав парламентарів підтримати довгоочікуваний законопроект про запровадження в Україні комерційного обліку води та тепла, який сьогодні, 16 травня, виноситься на розгляд Верховної ради.
Про це повідомляє Урядовий портал.
«Прийняття даного законопроекту – це стимулювання енергоефективної поведінки споживачів. Запровадження обліку дозволить населенню платити лише за спожиті ресурси», – зазначив Савчук.
Мета законопроекту № 4901 «Про комерційний облік комунальних послуг» – запровадити в Україні обов’язковий облік тепла і води. Окрім значущості цього питання для країни, це є виконання взятих Україною зобов’язань перед Європейським Союзом.
Вагомим результатом запровадження норм проекту Закону має стати суттєве зменшення розміру плати за відповідні комунальні послуги.
Загалом роль законопроекту для держави важко переоцінити. Його прийняття як Закону дозволить знизити на три чверті обсяг необлікованих витрат води у внутрішньобудинкових системах та скоротити споживання теплової енергії протягом 1-3 років в середньому на 15-20%, що, у свою чергу, сприятиме зменшенню споживання газу та скороченню викидів парникових газів.
Законопроектом передбачається:
- обов’язковість комерційного та розподільного обліку;
- запровадження внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, що встановлює справедливий порядок, за яким мешканці оплачують тільки ті витрати, які стосуються їх будинку;
- чіткі вимоги до формування рахунків за комунальні послуги;
- відповідальність за невиконання вимог закону.

Довідка Finance.UA:

  • Законопроект № 4901 від 06.07.2016 прийнято у першому читанні 18 жовтня 2016 року.
  • 12 квітня цього року проект Закону схвалено профільним Комітетом Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства та рекомендовано Верховній Раді прийняти його у другому читанні в цілому як Закон.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас