Турецький потік може "прогоріти" - аналітики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турецький потік може "прогоріти" - аналітики

Енергетика
1170
Днями Газпром почав будівництво (морське укладання) газопроводу в обхід України (Турецький потік). За розрахунками голови Газпрому Олексія Міллера, до кінця 2019 року турецькі і європейські споживачі отримають новий надійний маршрут для імпорту російського газу, передає “Новое время”.
У повідомленні прес-служби російської компанії зазначається, що укладання веде судно Audacia компанії Allseas — підрядника будівництва обох ниток морської ділянки газопроводу. Судно також буде використовуватися для протягування труб з берега через мікротунелі. Будівництво газопроводу Турецький потік у глибоководній частині Чорного моря буде вести трубовкладальне судно Pioneering Spirit.
Нагадаємо, що в кінці 2016 року Росія і Туреччина підписали міжурядову угоду за проектом Турецький потік. Це проект експортного газопроводу з Росії до Туреччини по дну Чорного моря в обхід України і далі до кордону Туреччини з суміжними країнами. Перша нитка газопроводу буде призначена для турецького ринку, друга – для газопостачання країн Південної та Південно-Східної Європи. Потужність кожної нитки – 15,75 млрд куб м газу на рік.
Запуск газопроводу Турецький потік у підсумку може призвести до істотного зниження транзиту газу через Україну і підвищення вартості газу, що закуповується Україною для власних потреб. “Правда, станеться це лише після завершення чинних контрактів між Газпромом і Нафтогазом і тільки в частині обсягу газу, споживаного південною Європою. Центральній і західній Європі вигідніше купувати газ, який транзитується через Україну”, – переконаний Віктор Мороз, керівний партнер АО Suprema Lex.
Між тим сама по собі перша нитка Турецького потоку не несе суттєвої загрози втрати транзитних обсягів для України, оскільки призначена для транспортування газу виключно до самої Туреччини (куди транзитні потоки через наш напрямок сьогодні дуже незначні).
“Але подальші нитки цього газопроводу будуть транспортувати газ до країн південної частини Східної і Центральної Європи, отримують газ через наші магістральні газопроводи. Відповідно, ми втратимо до 45 млрд куб м транзиту на цьому напрямку”,- попереджає Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики.
Утім, на думку британських аналітиків Оксфордського інституту енергетичних досліджень, Росія теж може прогоріти з газовим проектом Турецький потік. Вони пророкують Турецькому потоку недозавантаженість через те, що турки хочуть знизити споживання газу. Всупереч новому газовому проекту Анкара взяла курс на зниження газової частки в енергетиці країни — імпортний газ займає до 98% від усього використовуваного в країні блакитного палива.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас