Стало відомо, скільки заплатить кожен українець за держпідтримку банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стало відомо, скільки заплатить кожен українець за держпідтримку банків

Особисті фінанси
1154
У 2014-2017 роках на докапіталізацію Ощадбанку держава витратила 25,5 млрд грн, на докапіталізацію Укрексімбанку – 22 млрд грн, Укргазбанку – 3,8 млрд грн.
У кінці грудня 2016 року й на початку 2017 року уряд вже витратив на докапіталізацію Приватбанку 116,8 млрд грн. Як заявляла глава НБУ Валерія Гонтарева, ще буде витрачено як мінімум 30 млрд грн (слід розуміти – для покриття «новоявлених» збитків за 2016 рік). Крім того, невдовзі має бути оголошена потреба в докапіталізації націоналізованого банку за підсумками пост-аудиту, який проводить Ернст енд Янг (EY)…Тобто загалом уже набігає сума «198+» млрд грн.
З початку 2014 року держава витратила близько 70 млрд грн на підтримку Фонду гарантування (більшою мірою йдеться про вливання Мінфіну у вигляді держоблігацій, меншою мірою – про кошти НБУ).
Не варто забувати про мільярди гривень, які щороку витрачаються і будуть витрачатися на сплату урядом банкам відсоткового доходу по держоблігаціям, через які, власне, й здійснюється в основному підтримка державних банківських і довколобанківських структур.
Так, глава правління Приватбанку Олександр Шлапак заявляв, що тільки у випадку націоналізованого банку державі щороку потрібно буде витрачати по 8 млрд грн (це по вже випущеним 15-річним ОВДП на 116,8 млрд грн, а ще ж будуть нові випуски держпаперів).
Тобто загалом уже легко набігає сума 300 млрд грн. От і виходить, що держава на підтримку банків взяла з кишені кожного українця понад 7 тис. грн.
Уряд планує створити компанію з управління активами (КУА) для роботи з проблемними активами (наразі відкрите питання – чи йдеться про токсичні активи лише держбанків чи й комбанків, – ред.). На цю КУА державі знову ж таки доведеться витрачати кругленькі суми.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас