НБУ розповів, чому загальмувала інфляція в Україні (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розповів, чому загальмувала інфляція в Україні (інфографіка)

Казна та Політика
1414
У квітні інфляція в Україні сповільнилася і склала 12,2% в річному обчисленні (15,1% р/р у березні). У місячному численні зростання індексу споживчих цін склало 0,9%.
“Стрімке сповільнення річної інфляції в квітні було очікуваним і відбулося насамперед внаслідок вичерпання впливу низки адміністративних чинників. Зокрема, у квітні 2016 року відбулося суттєве зростання тарифів на природний газ, що вплинуло на базу порівняння поточного року”, – пояснили офіційну статистику в Національному банку України (НБУ).
“Вплив зазначених факторів реалізувався, зумовивши прискорення зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки і цін на послуги. Проте їх дію було компенсовано іншими факторами. Так, завдяки подальшому посиленню гривні і поліпшенню інфляційних очікувань, у квітні зростання цін на одяг і взуття виявилося нижчим, ніж очікувалося. Крім того, продовжило сповільнюватися зростання цін на домашній текстиль, побутову техніку, посуд, фармацевтичну продукцію, а ціни на деякі товари залишилися нижчими від торішніх (аудіо- та відеотехніка, ноутбуки, мобільні телефони)”, – зазначили в НБУ.
“Таке прискорення було очікуваним і сталося, зокрема, через низьку базу порівняння (торік ціни на сирі продукти харчування знижувалися в результаті торговельних і транзитних обмежень з боку РФ не тільки для українських, але й для турецьких товарів). Менша пропозиція овочів і фруктів порівняно з минулим роком, у тому числі за рахунок активізації експорту і скорочення імпорту, зумовила сповільнення падіння цін на овочі і відновлення зростання цін на фрукти. Крім того, прискорилося зростання цін на м’ясо і сире молоко внаслідок збільшення виробничих витрат і інтенсивний експорт. Водночас, у квітні продовжилося зниження цін на яйця в порівнянні з попереднім місяцем, а в річному вимірі їх зростання сповільнилося на тлі збереження часткових обмежень на експорт продукції птахівництва”, – уточнили в НБУ.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас