Технологія данських дослідників дозволяє друкувати детальні кольорові зображення без фарби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Технологія данських дослідників дозволяє друкувати детальні кольорові зображення без фарби

Технології&Авто
581
Кожен, у кого є кольоровий принтер, знає, що купувати для нього картриджі — задоволення не з дешевих. Дослідники Датського технічного університету розробили лазерний принтер, якому для створення кольорових зображень фарба взагалі не потрібна.
Технологія данських дослідників дозволяє друкувати детальні кольорові зображення без фарби
Команда дослідників надихалася істотами на кшталт метеликів і павичів, крила й пір’я яких відтворюють яскраві веселкові кольори не через світлопоглинаючі пігменти, а шляхом розсіювання світла на молекулярному рівні і створення так званого структурного кольору.
Дослідники використовували пластикові листи, вкриті тисячами мікроскопічних стрижнів, які розташовуються один від одного на відстані приблизно 200 нм. Щоб змусити ці крихітні стрижні відтворювати колір або, принаймні, створити таку видимість, їх покривають тонким шаром германію — сіро-білого матеріалу з металевим блиском.
Ультратонкий лазер розплавляє германій на кожному стрижні, що змінює їх форму і товщину. Потім на стрижні наноситься захисне покриття, яке допомагає зберегти форму і структуру кожного мікроскопічного елемента.
Світлові хвилі досягають обробленого листа пластику і відбиваються від стрижнів, довжина хвилі змінюється – і відтворюються різні кольори. Дослідники навчилися прогнозувати одержувані кольори: використовуючи певні шаблони, вони змогли згенерувати висококонтрастні зображення.
Середньостатистичний струменевий принтер відтворює зображення з роздільною здатністю близько п’яти тисяч точок на дюйм. У випадку з лазерними принтерами це число сягає приблизно 20 тисяч точок на дюйм. Технологія данських дослідників дозволяє створювати деталізовані зображення з роздільною здатністю 127 тисяч точок на дюйм. Тому вона може позиціонуватися як ідеальний засіб захисту від підроблення, оскільки дозволяє створити чіткий водяний знак менше ніж головка шпильки.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас