Створено єдиний універсальний сенсор для розумного будинку (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено єдиний універсальний сенсор для розумного будинку (відео)

Технології&Авто
1919
Пристрій розміром з крекер, розроблений випускником Університету Карнегі — Меллон, об’єднує всі необхідні датчики та пристрої для створення розумного будинку.
Жирар Лапу створив свій гаджет в рамках навчального проекту, який він назвав Synthetic Sensors. Він може визначити, скільки паперових рушників у вас в запасі, скільки осіб увійшло або вийшло з приміщення, доглядати за літніми членами сім’ї, стежачи за їх переміщеннями. Лапу продемонстрував роботу прототипу на конференції із взаємодії людей і комп’ютерів CHI в Денвері.
Поштовхом до створення універсального пристрою послужило бажання зрозуміти, чи можливо створити компактну і ефективну альтернативу існуючим розумним гаджетам, які не завжди добре поєднуються один з одним, і бездротовим лічильникам, які потрібно розміщувати по всьому будинку. Також їм хотілося обійтися без камери, яку, за даними опитувань, люди сприймають як вторгнення в їхнє приватне життя.
Для цього вони об’єднали на одній платі датчик руху, звуку, тиску, вологості, температури, інтенсивності освітлення, електромагнітних перешкод і багато іншого. «Це дало нам можливість багато дізнатися про те, що відбувається навколо», — пояснив Лапу.
Потім винахідники розмістили п’ять таких сенсорів у приміщенні — кухні, двох кабінетах, вітальні і класі — і залишили працювати на 2 тижні. У кухні сенсор може помітити кран, що тече, чи що рушники закінчуються; в кабінеті — почує, як стукають у двері; у вітальні сенсор сповіщає, коли зварилася кава або відчинилися вхідні двері.
Точність датчиків виявилася на висоті: через тиждень навчання і тестів 38 сенсорів працювали, в середньому, з 96% надійністю. Однак, навіть такий показник може виявитися хибнопозитивним, і перед запуском виробництва його слід покращити, пише MIT Technology Review.
Поки що цей пристрій не можна купити, перша дослідна партія в 100 штук була віддрукована недавно і проходить випробування. Вартість виробництва зараз становить приблизно $100, але у випадку масового виробництва вона повинна скоротитися до $30, сподівається Лапу.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас