Стратосферний літак на сонячній енергії здійснив перший політ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стратосферний літак на сонячній енергії здійснив перший політ

Технології&Авто
612
Стратосферний літак на сонячних батареях SolarStratos здійснив свій перший тестовий політ у швейцарському Пайєрні. Тривалість польоту на висоті 300 метрів склала 7 хвилин. За штурвалом повітряного судна перебував льотчик-випробувач Даміан Хіш’є.
Перевірки керованості літака на землі і злітно-посадковій смузі, що передували польоту, виявилися успішними, і Федеральне управління цивільної авіації Швейцарії видало дозвіл на проведення льотних випробувань. «Ми зробили це!» — заявив голова проекту Рафаель Дом’ян, під управлінням якого в майбутньому літак вирушить в стратосферу. «Звичайно, шлях до польоту на дуже великій висоті тривалий, але ми впевнені, що він нам під силу», — заявив льотчик.
Розмах крил SolarStratos дорівнює 25 метрів, на них на площі 22 кв. метрів розташовані сонячні панелі, що виробляють енергію для двигуна на 32 кВт і літій-іонної батареї ще на 20 кВт. Довжина літака становить 8,5 метрів, вага — 450 кілограм. Для максимального полегшення кабіну було вирішено не опалювати і не герметизувати. Замість цього пілоти і пасажири будуть носити скафандри, що захищають їх від температури −56 °С за бортом і розрідженої атмосфери.
Компанія планує показати можливості літака в канадському Квебеку в червні. Відправитися на SolarStratos в стратосферу планується в 2019 році. Приблизно на цей же час заплановані перші комерційні подорожі в стратосферу для пасажирів. Підйом на висоту 24 тисячі метрів над рівнем моря триватиме 2 години, а на милування зірками буде виділено 15 хвилин, перш ніж почнеться 3-годинний спуск вниз.
Кожен запуск обійдеться в $10 млн. Незважаючи на високу вартість, Дом’ян переконаний у затребуваності стратосферного літака на сонячній енергії. «Це відкриє двері для електричної та сонячної авіації, що здійснює польоти до кордонів космосу», — говорить Дом’ян, який сконструював і побудував перший сонячний човен, що здійснив навколосвітнє плавання у 2010 — 2012 роках.
За матеріалами:
hitech-news.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас