Блокчейн ICO – загроза третьої світової? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Блокчейн ICO – загроза третьої світової?

Фінтех і Картки
1981
Спосіб залучення фінансування криптовалют в стартапи через ICO розміщення (Initial Coin Offering, за аналогією з публічним розміщенням акцій — IPO або Initial Public Offering) набирає величезної популярності у світі, обсяги залучених коштів можуть стати порівнянні з класичним біржовим фінансуванням.
Допускаю, що подальший розвиток ICO бізнесу може призвести до третьої світової війни. В стрімкому розвитку бізнесу ICO є дійсно порівнянні ризики. Маловідомим, але цілком історичним фактом є те, що однією з основних економічних причин Другої Світової війни була американська біржова криза, тому що саме економіка була першопричиною більшості військових конфліктів.
Якщо спрощено, то після Першої Світової війни умови репарації загнали Німеччину у тяжкі економічні умови, потім у 30-ті роки на фондовому ринку в США роздулася незвичайного розміру бульбашка. Біржа була насичена шахраями і багато акцій купувалися в кредит. Бульбашка в певний момент лопнула, сталася криза, США ввели санкції проти Європи, і Європа ввела зворотні санкції проти США (звучить неймовірно!). В моменті з’ясувати, хто крутіший, не вийшло, і економіки двох континентів занурилися в економічний хаос. Останній став передумовою до приходу до влади в Німеччині нацистів. Затуманені думками про «голодний шлунок» європейці вірили у все що завгодно.
На іншому континенті в 30-ті роки почалася Велика депресія, яка переосмислила роль золота і платіжних засобів в економіці. Золото до епохи механізації було ідеальним еквівалентом обміну для праці – складно видобувається, необхідне в основному для прикрас, банально красиве, а про красу людям властиво думати лише на ситий шлунок в проміжках між вдалим розграбуванням сусідів. Тобто золото являло собою надлишок, який було тяжко добути, що і перетворило його на еквівалент економічної могутності.
Після епохи механізації (ближче до ХХ століття) цінність золота почала різко змінюватися, людська праця повсюдно замінюється на машинну. На перше місце почала виходити енергетика: вугілля, нафта та інше пальне для машин. Процес прискорився в наші дні (Fast forward). Гроші більше не забезпечені золотом. Золотом стала нафта. Чи надовго? У 2017-му цілком реально, що на заводі в пристойній країні працюють три людини, але випускається 15 000 автомобілів на рік, позаяк людей замінюють роботи. Біткоїн же є еквівалентом зайвої для оператора обчислювальної потужності комп’ютера і може відображати економічну потужність. У якомусь сенсі це повернення до золота.
Біткоїн має і купу інших переваг – його трансграничність відштовхується від принципово іншої моделі довіри, побудованої на довірі до математики, а не репутації третьої сторони. Основна привабливість проектів у блокчейні полягає в незалежній від репутації системі довіри, побудованій на математиці. Блокчейн – розподілена система для зберігання даних, блокчейн неможливо математично підробити, дані, відображені в блокчейні, не вимагають завірення якоїсь третьої сторони, включаючи держави.
Традиційна система довіри – це система, побудована на репутації того, кому довіряють, тому максимальним ступенем довіри володіє держава. По суті, якщо поставити питання, а чому власне державі довіряють – відповідь криється в понятті «сила», у можливості держави до примусу виконання своєї волі громадян, а також силою диктувати свої умови іншим державам. Ми довіряємо державі, не тому що вона має рацію, а тому що вона може примусити нас з нею погодитися в будь-якому випадку. Тобто репутаційна модель довіри багато в чому є «силовою» моделлю, гарантом довіри є військова міць держави. Математична система довіри побудована на математиці, яка, як відомо, є точною наукою і в цій системі з точністю навпаки істина завжди одна.
Репутаційна модель містить у собі і надмірну вартість – вартість самої репутації. За великим рахунком це вартість «сили», що забезпечує рівень довіри. Саме вартість репутації є ціновим бар’єром, який не дозволяє розширити коло учасників інвестиційного ринку понад існуючий. Наприклад, найбільшою репутацією володіє банк з державною ліцензією та гарантіями держави. Але у сучасного банку 80% персоналу – це комплаєнс, тобто по суті «сила», що забезпечує його репутацію. Ось чому побудована таким чином система взаємин не дозволяє залучати кошти в малий і середній бізнес — це логічно і фінансово суперечить самій концепції. Чим вища репутація, тим вона дорожча. Аудит від PwC коштує дорого.
Основою економіки є продукт і його вартість. У будь-якому інвестиційному процесі існують показники ліквідності, при зниженні яких до певного рівня, коли вкладення в неліквідний продукт досягає певного рівня від вкладень в ліквідний, неминуче настає колапс.
Якийсь прообраз можливої кризи моделі біткоїна вже відбувався під час знаменитої кризи доткомів у 2000-х. Його основна причина — інвестиції залучалися під нібито нову економіку, в якій слово «інтернет» фактично замінило реальний продукт. Основна цінність інтернету з економічної точки зору – це зниження вартості продукту за рахунок економії на транспорт і комунікації. Тому вижили і розвинулися ті компанії, де економічно інтернет-складова була реальним фактором економії, наприклад, Amazon або Ebay.
Процес, який відбувається в даний час в ICO, близький з історією з доткомами, оскільки кошти залучаються по суті в слово «блокчейн» – без реального використання сутності блокчейну в продукті, не виконується основна мета нової технології у будь-якому продукті – економія.
Як передбачити кризу біткоїна і майбутню глобальну драму? Знаменитий інвестор Уоррен Баффет популяризував співвідношення — капіталізацію фондового ринку та ВВП. Можна порівняти економічні показники поточного часу і періоду, що передував Першій Світовій війні — ВВП США і капіталізацію фондового ринку (КФР) в США, з капіталізацією технологічного ринку компаній NASDAQ: 1929 році — ВВП США становило $103 млрд, капіталізація фондового ринку — $89 млрд (або 86% від ВВП), а в 2016 році — ВВП вже $18,56 трлн, капіталізація фондового ринку $23,8 трлн (або 128% від ВВП), а NASDAQ капіталізація — $6,8 трлн
Капіталізація фондового ринку США перевищує її ВВП майже на 30%. Минула мегакриза вдарила лише коли ці показники наблизилися один до одного, під час кризи доткомів відношення капіталізації до ВВП було вже 150%, але і криза доткомів призупинилася лише зі знищенням веж-близнюків і введенням знаменитого Patriot Act. Зараз капіталізація високотехнологічного ринку становить 28% від капіталізації всього фондового ринку в США, і 36% від ВВП США, іншими словами саме стрімкий розвиток високотехнологічного ринку після доткомів і дав дуже тривалу відстрочку в очікуванні ліквідності продуктів і її реальної оцінки. Вона зовсім не безмежна.
Якщо порівняти біткоїни з основними економічними показниками, то загальна вартість 16 млн біткоїнів (btc) в обороті при курсі $1350 (на момент початку написання статті) становить $21,76 млрд, що менше 0,1% від капіталізації фондового ринку в США або 0,32% від NASDAQ. Таким чином, для того щоб капіталізація біткоїна порівнялася наприклад з NASDAQ в майбутньому, курс повинен бути приблизно в 300 разів вищим, тобто $405 000 за біткоїн.
За прогнозами від квітня 2017 року першого інвестора в Snapchat мільярдера Джеремі Лью і співзасновника найбільшої технологічної компанії Blockchain Пітера Сміта, відомих підприємців із Силіконової Долини, до кого публічно прислухалися політики Барак Обама і Девід Кемерон, вартість біткоїна перевищить $500 000 до 2030 року і складе приблизно $8,1 трлн (або 126% від капіталізації NASDAQ на 2017 рік). Іншими словами, співвідношення капіталізації до ВВП, якщо капіталізований биткоїн буде в основному в США, може скласти близько 200%. Можливо, навіть капіталізація біткоїна органічно підмінить капіталізацію самого NASDAQ.
В даний час біткоїн-економіка існує де-факто в паралельній реальності. Всі проекти або майже всі, що отримали фінансування, перебувають на pre-seed-стадії. Фактично в реальній економіці цей процес поки що участі не бере. Тому переломним моментом, всупереч думці інших експертів, я зовсім не вважаю введення біткоїна в легальну площину в Делавері, Японії або в Швейцарії як платіжного засобу. Переломним моментом є модель розвитку ІСО бізнесу, тобто по суті модель проникнення в реальну економіку, той момент, коли через біткоїни будуть інвестуватися кошти в підприємства бізнесу, що реально працюють, в той же Facebook.
Ось саме на цьому етапі і з’являється розвилка можливих шляхів розвитку – чи буде в модель реальної капіталізації економіки вже закладено логічну ваду? Тоді вартість продукту фактично збільшиться за рахунок використання нової технології алогічним шляхом, а не зменшиться, замість економії на довірі, навпаки, доведеться платити втричі більше аудиторам за аудит блокчейну і утримувати за податки підвищену втричі кількість державних дармоїдів, які контролюватимуть обіг біткоїнів.
При цьому виходячи з прогнозу Джеремі Лью (з урахуванням темпів зростання курсу до 2030 року), взагалі весь технологічний сектор інвестицій буде вже капіталізований біткоїном. Якщо збанкрутує Google і Facebook, капіталізований біткоїнами, напевно, в глобальному сенсі нічого страшного не станеться, як і було в ситуації з доткомами. До 2030-го вельми ймовірно ми всі будемо пересуватися на Tesla під управлінням Linux по картах Google, і якщо в 2030-му році збанкрутує Facebook і Google, тому що в самому механізмі інвестицій в цифрову економіку на етапі розвитку ICO була допущена логічна помилка, то наслідки при неминучому схлопуванні бульбашки будуть порівнянні з великою депресією в 30-ті роки, що в свою чергу може спричинити військовий конфлікт порівнянного масштабу.
Як же стати піонером у цій галузі? Ними будуть ті підприємці, хто першим зможе перевести діючі підприємства цілком у блокчейн з урахуванням реальної цінності технології, це і стане новою справжньою цифровою економікою.
На мій погляд, реальне ICO блокчейн проекту без створення ефекту бульбашок можливе з урахуванням таких факторів:
  1. Всі 100% акцій підприємства повинні знаходитися в блокчейні. При цьому на ICO можна виводити лише їх частину. В такому випадку бачиться дуже розумним передати реальну силу голосування таким акціям. Власники таких токенів-акцій матимуть реальну силу акціонерів. Зараз деякі юрисдикції ведуть активну роботу в даному напрямку – це насамперед долина Цуг у Швейцарії, де вже успішно реалізували подібний проект в рамках ICO Lykke, це досліди Nasdaq в Естонії, це штат Делавер у США (де очікуються потужні зміни в серпні 2017 року), це острови Маршала, острови Мен, африканська Руанда та ін.
  1. Облік підприємства повинен бути побудований в блокчейні. У такому разі зростання і падіння показників бізнесу підприємства незалежно від зовнішнього аудиту. В такому разі він буде зайвим і створить надмірну і непотрібну вартість.
  1. Продукт повинен отримувати реальну економію від використання нової системи довіри, тільки так він буде більш конкурентоспроможний. Я до речі взагалі не зміг виявити проектів, що реально відповідають цьому критерію, крім самого біткоїна.
В цілому ж, я абсолютно переконаний, що розвиток блокчейн інвестування має майбутнє, але воно не повинно бути побудоване на репутаційній моделі, оскільки вона прямо суперечить самій логічній концепції системи, побудованої на принципово іншому математичному підході до питання довіри.
Павло Врублевський
За матеріалами:
Forbes
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас