Реформою тарифної політики вдалося усунути неефективність енергетичного сектору – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформою тарифної політики вдалося усунути неефективність енергетичного сектору – експерт

Енергетика
351
Зміна тарифної політики дозволила підприємствам енергетичного сектору збільшити прибуток та відрахування в бюджет.
Про це заявив старший аналітик ІК “Dragon Capital Денис Саква.
За його словами, реформуючи енергетичний сектор, держава йде від практики субсидування всіх жителів.
“Реформи в енергосекторі дуже багатовекторні. Мова йде не тільки і не стільки про наповнення держбюджету, скільки про те, щоб бюджет менше витрачав на підтримку тих верств населення, які цього не потребують. Енергетичний сектор займає в держпідприємствах 90%.
Їх прибуток багато в чому зріс за рахунок тарифів. Але таким чином було усунено неефективність сектору, яка спостерігалася останні 25 років. Я вважаю, що це реформа, тому що субсидій не потребують всі жителі країни. Зміна тарифної політики переслідувала кілька цілей. Зокрема, приведення нафтогазового сектору до ринкових умов, у тому числі, приведення тарифів для населення і теплокомуненерго до ринкового рівня. Це відіграло значну роль у зростанні прибутку “Нафтогазу”. Тому що ці два сектори завжди були головним болем держави”, – пояснив експерт.
Він зазначив, що всупереч песимістичним прогнозам зростання тарифів на енергоносії не призвело до падіння малого і середнього бізнесу.
“Найбільш різке підвищення тарифів на енергоносії для населення. Комерційні підприємства, включаючи середній і малий бізнес, завжди платили за газ і електроенергію ринкові ціни. На них це зробило менше впливу”, – пояснив Денис Саква.
Він підкреслив, що зміна тарифної політики також скоротила корупцію в енергетичному секторі.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас