Суд зупинив дію постанови НКРЕКП про тарифи на вхід і вихід з ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд зупинив дію постанови НКРЕКП про тарифи на вхід і вихід з ГТС

Енергетика
616
Суд зупинив дію постанови Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, яким встановлювався розрахунок вартості транспортування природного газу через газотранспортну систему (ГТС) України, виходячи зі значень тарифів для точок входу і виходу з ГТС.
Про це йдеться в ухвалі Окружного адміністративного суду Києва від 27 квітня 2017 року, яка опублікована на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.
«Клопотання про забезпечення позову задовольнити. Зупинити дію Постанови НКРЕКП від 28.03.2017 №348 “Про встановлення тарифів на послуги з транспортування природного газу для споживачів України для точок входу і виходу для ПАТ «Укртрансгаз», – йдеться в документі. Також наголошується, що ухвала суду підлягає негайному виконанню. Згідно з текстом ухвали, позивачем по даній справі був народний депутат (ім’я якого не зазначено), який зазначив, що Нацкомісія протиправно і помилково замінила постанову від 28.03.2017 року новою постановою від 10.04.2017 року, замість того, щоб повністю скасувати цей документ.
«Позивач зазначає, що при оформленні рішення від 10.04.2017 року відповідною постановою НКРЕКП № 494 рішення було помилково та протиправно замінено новим рішенням… Під час голосування (під час відкритого засідання комісії 10 квітня 2017 року – Ред.) мова йшла про скасування в цілому постанов НКРЕКП, що набули чинності з 01.04.2017 року. Про це неодноразово в ході засідання зазначав голова комісії Д. Вовк і було зазначено в Протоколі № 35», – повідомляється в документі.
Як повідомлялося, 28 березня 2017 року НКРЕКП прийняла нову тарифну методику, яка встановлює з 1 квітня 2017 року окремий тариф на точці входу до ГТС для компанії – постачальника газу і для його покупця – на точці виходу з ГТС. Цією ж постановою Нацкомісія прийняла нову методику розрахунку вартості газу для кінцевого споживача, у тому числі для населення, згідно з якою з 1 квітня тариф на газ повинен був складатися з двох компонентів: ціни газу як товару (близько 6 грн за 1 куб. м) і вартості його транспортування газотранспортною системою і розподілу за регіональними газорозподільними мережами (так звана «абонплата»).
Ці зміни набули чинності 1 квітня 2017 року. Після критики з боку експертів та уряду, 10 квітня Нацкомісія скасувала цю постанову, але тільки в частині введення абонплати за газ, залишивши в силі ті положення, які регламентували тарифи для точок входу та виходу з ГТС.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас