Продавці переписують цінники через падіння долара: що подешевшає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продавці переписують цінники через падіння долара: що подешевшає

Особисті фінанси
5102
Українці налаштувалися на здешевлення товарів і послуг. Формально привід для цього є. Адже останнім часом долар, до якого в нашій країні прив’язана більшість складових собівартості продукції (сировина, паливо тощо) здає свої позиції.
У січні вартість американської валюти на міжбанку підбиралася до 28 грн/$, Але з початку квітня гривня почала зміцнюватися і зараз долар коштує приблизно 26,5 грн/$.
Втім, хоча курс долара продовжує знижуватися вже більше місяця, ціни в українських магазинах опускатися не поспішають, а в деяких випадках навіть продовжують рости. UBR.ua вирішив дізнатися, чому так відбувається і чого можна чекати далі.
Як кажуть експерти, однією з головних причин стабільно високих цінників є підвищення мінімальної заробітної плати до 3,2 тис. грн. і брак кваліфікованої робочої сили в Україні.
«Бізнесу не вистачає робочих рук, він змушений піднімати зарплату, щоб залучити персонал. Природно, у людей з’являється більше грошей, і вони йдуть з ними в магазини», — говорить економіст Ерік Найман.
Незважаючи на зміцнення гривні, ціни тримають девальваційні настрої, що панують серед підприємців. У більшість товарів продавці, як раніше, закладають курс до 30 грн/$. До того ж, тривалий час бізнес змушений був працювати в збиток через сильне падіння курсу, а багато експортерів втратили великі гроші у ході девальвації 2014-2015 років, і зараз намагаються компенсувати збитки.
Тим більше, кажуть експерти, ціни можуть знижуватися слідом за курсом, тільки з запізненням — після того, як була повністю розпродана попередня партія товару, а нова куплена вже за нижчим курсом.
Більше того, повинна бути впевненість, що в майбутньому курс не буде рости. Адже торговці в нинішні ціни закладають очікування щодо вартості наступної партії. Тобто, поточну партію товару їм треба продати за такою ціною, щоб вистачило на закупівлю наступної і ще залишилося хоч щось у вигляді прибутку.
«В країнах, де є широкі можливості у страхуванні курсових різниць (біржові споти, форварди, ф’ючерси), цей ризик зміни курсу знімається. В Україні цього поки що майже немає. А позаяк восени у нас практично завжди починається зростання курсу долара, торговці цього вже чекають і закладають в сьогоднішні ціни курсові ризики другої половини року», — зазначив у розмові з UBR.ua фінансовий експерт Іван Нікітченко.
Що буде далі
У зв’язку з наближенням літа, українці можуть розраховувати на зниження цін на сезонні продукти. Інші продукти на зниження курсу долара не відреагують.
В першу чергу, незначне здешевлення американської валюти «з’їсть» подорожчання палива, електрики та комунальних послуг загалом. До того ж свою лепту вносить і світова кон’юнктура.
«Зовнішня торгівля у нас в мінусі. Ціни на світовому ринку не падають. І, як результат, імпортна енергія і матеріали залишаються дорогими», — зауважив у розмові з UBR.ua президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Але, за словами екс-заступника глави НБУ Ярослава Солтіса, продавці все-таки повинні відреагувати на зниження курсу. Українці побачать нові цінники ближче до кінця літа практично на всі товари, в тому числі й контрабандні: одяг, взуття, побутову техніку.
«Ціни в доларах зменшилися, тому і ціни на товари, закуплені за високим курсом, повинні перерахувати по 26 грн/$», — зауважив Солтіс.
Також, як зауважив у розмові з UBR.ua Іван Нікітченко, якщо на світових ринках не буде зростання цін на нафту, то в Україні також має подешевшати і бензин на 3-5%.
На думку аналітиків, до середини серпня гривня буде стабільною або навіть трохи зміцниться до 25-26 грн/$. Але в кінці року нас все одно чекає курс на рівні 27 грн/$ — починаючи з осені, традиційно, гривня падає в ціні.
«А в разі провалу пенсійної та земельної реформ ми можемо вийти на курс 29-30 грн/$ в кінці року. Якщо ж почнеться криза в економіці США або Китаю, то тоді курс просто «полетить» до 35 грн/$», — вважає Ерік Найман.
При такому сценарії, кажуть експерти, цінники неминуче поповзуть вгору. Адже, як відомо, вартість товарів реагує на підвищення курсу практично моментально. Водночас, як показує практика, у разі зміцнення гривні, ціни, в кращому випадку, не змінюються.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас