Закон про колекторів: що саме пропонують депутати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про колекторів: що саме пропонують депутати

Казна та Політика
2550
Депутати Верховної Ради Руслан Сидорович та Олександр Опанасенко (обидва – фракція “Об’єднання “Самопоміч”), Владислав Голуб (позафракційний) і Сергій Алексєєв (фракція “Блок Петра Порошенко”) пропонують парламенту ухвалити закон про колекторів і колекторські компанії.
Про це йдеться в законопроекті №6417, зареєстрованому в Раді 26 квітня.
Депутати пропонують називати колекторів фахівцями з врегулювання простроченої заборгованості, які склали кваліфікаційний іспит та отримали документ, який підтверджує це.
Іспити проводить кваліфікаційна комісія, склад якої затверджує Міністерство юстиції.
Мін’юст забезпечує ведення Єдиного державного реєстру суб’єктів врегулювання простроченої заборгованості.
Спеціалісту по врегулюванню заборгованості забороняється використовувати силу, погрози, брутальний тон і нецензурні слова по відношенню до боржника.
Спеціаліст має право проводити телефонні розмови з боржниками у робочі дні з 8:00 до 22:00 (у вихідні дні – з 9:00 до 20:00) не частіше 1 рази на добу і 2 разів на тиждень; надсилати письмові або електронні повідомленні боржникам про необхідність погашення заборгованості; за попередньою домовленістю з боржником проводити особисті зустрічі.
Крім того, колектори мають право збирати інформацію про боржника, джерела його доходу, його майно, встановлювати контакти боржника, в тому числі адресу проживання, реєстрації та роботи.
При цьому забороняється збирати інформацію про національність, політичні погляди, релігійні вподобання, стан здоров’я боржника.
Також фахівець зможе проводити зустрічі з родичами, сусідами, роботодавцями боржника з метою уточнення його контактних даних, якщо боржник ухиляється від погашення заборгованості.
У свою чергу боржник має право отримувати відомості про колекторську компанію і вимагати надання копій документів, що підтверджують наявність та розмір заборгованості.
Законопроект вводить кримінальну відповідальність за примушування до погашення заборгованості з погрозою насильства, пошкодження майна боржника і членів його сім’ї, а також публічне розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про боржника.
За подібні правопорушення передбачено штраф від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8,5-17 тис. гривень) або обмеження волі до 1 року, або позбавлення волі на той самий строк.
Крім того, вводиться штраф від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів (1,7 -2,5 тис. гривень) за колекторську діяльність без включення відомостей про колекторську компанію в Єдиний реєстр суб’єктів врегулювання простроченої заборгованості.
У жовтні 2016 року набув чинності закон “Про органи і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів”.
Законом введена змішана система виконання судових рішень шляхом запровадження інституту приватних виконавців.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас