Австрійський суд затягує екстрадицію Фірташа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Австрійський суд затягує екстрадицію Фірташа

Казна та Політика
451
Через формальні вимоги австрійського суду виданий Іспанією ордер на арешт Дмитра Фірташа досі не розглянутий. Це затягує і його екстрадицію до США.
Іноді здається, що сага про екстрадицію Дмитра Фірташа не завершиться ніколи. Український мільярдер вже встиг пустити коріння у Відні, перебравшись з готелю до імпозантної вілли неподалік від імператорського палацу Шенбрунн. Кілька місяців тому, після трирічної юридичної епопеї, здавалося, що віденський етап у житті олігарха добігає кінця. Ще 21 лютого Вищий земельний суд у кримінальних справах виніс остаточне рішення за апеляцією прокуратури: екстрадицію Фірташа до США, де його звинувачують у корупції, дозволити.
Усі терміни сплили
Утім, карти сплутав ордер на арешт Дмитра Фірташа, виданий Іспанією. Формально міністр юстиції Австрії тепер має дочекатися завершення розгляду іспанського запиту, перш ніж визначитися, кому ж видавати українського олігарха. Рішення про екстрадицію до Іспанії також має ухвалити суд. На це у нього, відповідно до закону, є не більше 60 днів. Цей термін сплив 25 квітня. Утім, як повідомили у Земельному суді Відня у кримінальних справах, досі навіть не призначено дату розгляду питання про видачу Фірташа Іспанії.
“Перед Великодніми святами суддя-доповідач відправив до Іспанії прохання доповнити ордер про арешт даними, яких бракує”, – повідомила суддя, яка відповідає за контакти зі ЗМІ. У Відні дають зрозуміти, що засідання у справі Фірташа відбудеться ще не скоро. Затримка у розгляді цього питання, утім, є доволі несподіваною. Адже видати підозрюваного Іспанії значно простіше, ніж, скажімо, США. “Достатньо, аби надані іспанськими правоохоронцями супровідні документи хоча б у загальних рисах зрозуміло пояснювали суть звинувачень”, – пояснив у розмові з DW професор кримінального права Університету Зальцбурга Губерт Гінтергофер (Hubert Hinterhofer).
Харес Юссеф не поспішає здаватися
Тим часом інший підозрюваний у відмиванні коштів в Іспанії – український бізнесмен сирійського походження Харес Юссеф – не виконав свої зобов’язання перед судом у Відні. Колишній радник президента Віктора Ющенка, якого наприкінці лютого затримали у Відні одночасно з Дмитром Фірташем, пообіцяв суду до 20 квітня добровільно постати перед іспанським судом для з’ясування обставин і обрання запобіжного заходу. Як повідомив DW адвокат Юссефа Клаус Айнедтер (Klaus Ainedter), його підзахисний “домовився з іспанським суддею про участь у судовому засіданні у середині травня”. Що буде давньому другу і можливому подільнику Дмитра Фірташа за те, що він не виконав зобов’язання перед судом, у Відні сказати не змогли.
Підкуп чиновників в Україні?
Таким чином абсолютно неможливо прогнозувати, коли ж буде розглянуто іспанський ордер щодо Фірташа і Юссефа. Виданню вдалося з’ясувати, що іспанська і американська справи проти українського олігарха пов’язані між собою. Як випливає з документів Вищого земельного суду Відня у кримінальних справах, розслідування проти Дмитра Фірташа в Іспанії за підозрою у відмиванні грошей розпочалися після запиту США про надання правової допомоги.
В обґрунтуванні рішення віденського апеляційного суду про допустимість екстрадиції Фірташа до США, яке є у розпорядженні DW, судді посилаються на отримані з Іспанії документи у справі українського олігарха. З них випливає, що американці, крім підозри у підкупі Фірташем чиновників в Індії, розслідують справу про підкуп ним та іншими учасниками імовірного злочинного угруповання в Іспанії чиновників в Україні.
Нові докази в американській справі
У разі якщо віденський суд рано чи пізно таки підтвердить іспанський ордер на арешт Дмитра Фірташа, міністр юстиції Австрії муситиме вирішити, якій саме країні передавати українця.
Утім, зустрічі з американським правосуддям олігарху, схоже, все одно не уникнути. Навіть якщо іспанський суд виправдає олігарха у справі про можливе відмивання грошей, Фірташ може бути заарештований в Іспанії за запитом США.
Тим часом аргументів щодо “сфабрикованості” американської справи з політичних мотивів у захисту мільярдера залишається щораз менше.
Зокрема, надані Вищому земельному суду Відня додаткові докази у справі Фірташа не залишили у суддів сумнівів у кримінальному характері справи.
Як зазначено в обґрунтуванні рішення про екстрадицію до США, американські слідчі надали протоколи допитів свідків, протоколи електронного листування і прослуховування. За словами свідків, Дмитро Фірташ точно знав, що виділені ним 18,5 мільйона доларів призначалися саме на підкуп індійських чиновників. Утім, поки в американських слідчих з’явиться можливість довести провину українського мільярдера у суді Чикаго, може минути ще не один рік. Поки ж діє презумпція невинуватості.
Євген Тейзе
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас