МВФ не бачить конкретних результатів від антикорупційної реформи в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ не бачить конкретних результатів від антикорупційної реформи в Україні

Кримінал
2316
У МВФ позитивно оцінили створення в Україні антикорупційного бюро та впровадження комплексного механізму декларування активів. Водночас у Фонді підкреслили, що антикорупційні реформи поки не принесли конкретних результатів.
Про це йдеться в дослідженні, оприлюдненому на сайті Представництва МВФ в Україні.
“Протягом останніх двох років було досягнуто значного прогресу, зокрема зі створенням антикорупційного бюро та впровадженням комплексного механізму декларування активів”, – йдеться у дослідженні.
У МВФ нагадали, що через рік після початку роботи незалежного Національного антикорупційного бюро України більше 40 справ було передано до суду, за двома судовими рішеннями вимагається повернення $45 млн незаконно розтрачених коштів, також НАБУ було вилучено фінансових активів на суму понад $200 млн.
“Після подолання численних перешкод уряд також впровадив комплексну систему декларування активів для високопосадовців до кінця жовтня 2016 року, вимагаючи декларацію активів, що перебувають у законній і фактичній власності, у тому числі у власності родичів чиновників та за межами України”, – нагадали у Фонді.
Як зазначили в МВФ, значні суми, задекларовані деякими високопосадовцями, викликали неабиякий подив у суспільстві. Наприклад, за оцінками громадянського суспільства, народні депутати колективно задекларували суму у майже півтора мільярда доларів США готівкою. “Запровадження інституту бізнес-омбудсмена є ще одним важливим інструментом для підтримки зусиль по боротьбі з корупцією, оскільки він може виступати як перша точка контакту для компаній, які шукають правового захисту проти несправедливого ставлення”, – додали в МВФ.
У Фонді також підкреслили, що реформи поки ще не принесли конкретних результатів, а суспільне невдоволення зростає: “За понад три роки після протестів Євромайдану, які були значною мірою викликані обуренням широко розповсюдженою корупцією, жоден високопосадовець не був засуджений. Сума активів, отриманих державним бюджетом в результаті засудження за корупційні дії, є дуже низькою. Ця сума склала менш ніж $5000 у 2015 році і менш ніж $3000 за перші шість місяців 2016 року. За даними опитування, проведеного в грудні 2016 року, 89% населення країни вважає, що зусилля влади по боротьбі з корупцією зазнали поразки”.
При цьому у Фонді наголошують, що регіональний досвід свідчить: для засудження високопосадовців буде потрібен час, і незалежність НАБУ повинна бути посилена.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас