АЗС "Порошенко", або Як нафтовий бізнес команди Януковича заживе "по-новому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АЗС "Порошенко", або Як нафтовий бізнес команди Януковича заживе "по-новому"

Енергетика
1718
Мережа АЗСБРСМ” та Одеський нафтопереробний завод незабаром можуть стати частиною державного підприємства, яке буде контролюватися командою президента.
На ринок торгівлі нафтопродуктами виходить новий гравець — ДП “Українська паливно-енергетична компанія” (УПЕК).
Його виробничим фундаментом стане мережа АЗС групи “БРСМ” Едуарда Ставицького, яку держпідприємство найближчим часом отримає в своє управління.
Згодом до роздрібного бізнесу УПЕК може примкнути Одеський нафтопереробний завод, яким номінально володіє Сергій Курченко.
Підгортанням обох активів займається тандем глави Міненерговугілля Ігоря Насалика і колишнього власника ФК “Карпати” Петра Димінського, який напередодні вийшов зі складу акціонерів автозаправної мережі WOG.
Корпоративна дифузія
БРСМ-нафта” відкрила п’яту АЗС у Дніпропетровській області”. “БРСМ-нафта” дебютувала в Луганську”. “Мережа “БРСМ-нафта” розширилася до 175 об’єктів”.
Це основні заголовки новин, у славі яких трейдер купався в 2012-2014 роках. За цей період компанія виросла з дрібного торговця в національну мережу. За якихось три роки кількість заправок непопулярного оператора зросла з 36 до 183.
АЗС "Порошенко", або Як нафтовий бізнес команди Януковича заживе "по-новому"
АЗС "Порошенко", або Як нафтовий бізнес команди Януковича заживе "по-новому"
У цей відрізок часу керував Міністерством енергетики Едуард Ставицький, який вважався основним бенефіціаром “БРСМ-нафти”. Зв’язок з трейдером простежувалася через входження в установчий капітал компанії Валентини Ушакової — тещі Ставицького.
Втім, оточення колишнього міністра, який зараз переховується в Ізраїлі, продовжує заперечувати його зв’язок з нафтотрейдером. “БРСМ не має ніякого відношення до Ставицького, ми просто орендували у його тещі кілька заправок в 2012 році. По-моєму, близько 11 штук”, — заявив один зі співробітників компанії.
Однак ця легенда не прижилася.
Після того, як в лютому 2014 року з України втік Віктор Янукович з “сім’єю”, асоціативний ряд “Ставицький-БРСМ” почав працювати проти трейдера. Співробітники Державної фіскальної служби та МВС провели обшуки у київському офісі “БРСМ-нафти”, а її посадові особи стали постійними клієнтами правоохоронних органів.
Так, в рамках однієї з порушених кримінальних справ керівники компанії підозрюються у “заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем”.
“Правоохоронними органами встановлено, що шляхом незаконного придбання, виробництва та збуту нафтопродуктів менеджери групи компаній “БРСМ”, зловживаючи службовим становищем, незаконно заволоділи коштами (занизили ПДВ. — ред.) на загальну суму понад 1,2 млрд грн”, — йдеться в матеріалах справи.
Каток державної машини тоді розвернувся проти компанії. Як виявилося, цей процес був не справедливим наслідком перезавантаження центральної влади, а банальною корпоративною атакою.
За даними джерела видання, “набіг” на “БРСМ-нафту” пройшов з подачі відомих однокласників — депутата з “Народного фронту” Сергія Пашинського і засновника групи “Фактор” Сергія Тищенка.
“У 2015 році Тищенко мені особисто говорив, що йому цікаві заправки “БРСМ”, — наголошує співрозмовник.
Тим не менш, атака швидко захлинулася: через кілька місяців після відкриття кримінальні справи проти команди Ставицького були закриті. За словами екс-глави СБУ Валентина Наливайченка, це відбулося з подачі прокуратури.
“Слідство МВС проти “БРСМ-нафти” зупинив Анатолій Даниленко (скандальний екс-заступник генерального прокурора. — Ред.)”, — заявляв влітку 2015 року тодішній голова СБУ Наливайченко.
Друге коло
Друга атака на трейдерський бізнес Ставицького почалася в квітні 2016 року, збігшись в часі з затвердженням нового складу Кабміну.
Тоді ДФС почала перевірку заправок БРСМ з вилученням документації та готівки. Ближче до кінця року ДФС взялася за конфіскацію палива на АЗС,через що була зупинена робота 120 станцій — більше половини мережі.
Цього разу слідчі дії проходили в рамках проведення Генпрокуратурою досудового слідства у кримінальному провадженні за підозрою компанії в ухиленні від сплати 1 млрд грн податків.
“На станціях розставлені представники поліції, Нацгвардії і ДФС. Мета рейдерів дуже проста — паралізувати роботу мережі і змусити нас віддати компанію в інтересах рейдерської групи. Люди, які стоять за рейдерською атакою, мають дуже суттєвий вплив на вище керівництво держави”, — так рік тому коментував ті події директор департаменту стратегічного маркетингу компанії “БРСМ-нафта” Олександр Мельничук.
Прогноз менеджера виправдався тільки зараз. За даними джерел видання, заправки з жовто-чорним розфарбуванням незабаром прийме на себе створене пару місяців тому ДП “Українська паливно-енергетична компанія” (УПЕК).
Її засновником є Міністерство енергетики, яке вже виділило для компанії колишній просторий офіс Міністерства вугільної промисловості на вулиці Б. Хмельницького, 4.
Центральний кабінет в ньому буде займати Микола Гандзюк, призначений в. о. директора УПЕК. За словами співрозмовника з міністерства, рішення про призначення Гандзюка приймав Ігор Насалик.
Можливо, довіра до цього менеджера була продиктована тим, що брат Миколи Гандзюка Василь Гандзюк з 1998 року по 2008 рік значився директором долинської філії СП “Тирос-петроль” — структурної одиниці ТОВ “Тірос-петроль-техно-центр”, яка входила в групу компаній “Техно-центр” Насалика.
Однак співрозмовники видання вказують і на іншу обставину: Микола Гандзюк близький до львівського олігарха Петра Димінського, який у 1990-ті роки вів з Насаликом спільний бізнес з торгівлі нафтопродуктами.
Опосередковано це підтверджується тим, що в середині 2000-х років Микола Гандзюк значився директором ДП “Укртранснафтопродукт” — підприємства, яким в той час займався Димінський.
Крім того, Гандзюк був помічником народного депутата шостого скликання Олександра Гудими — найближчого соратника Димінського.
Для внутрішнього користування
Період для розвитку ДП “УПЕК” обрано максимально вдало. У Димінського з’явилося більше часу на цей проект — нещодавно він вийшов із співзасновників мережі WOG.
Цей процес ознаменувався зміною компанії, що управляє цими заправками.
У лютому 2017 року на місце ТОВВОГ рітейл” (ЄДРПОУ 37821544), в якому Димінському опосередковано належало 25%, прийшло ТОВВОГ рітейл” (ЄДРПОУ 38740702). Останнє контролюють Степан Івахів, Сергій Лагур і діти загиблого Ігоря Єремєєва — Роман і Софія.
“За внутрішньою акціонерною угодою, особа, яка вирішила продати свою частку, зобов’язана запропонувати її до викупу партнерам. Петро Петрович вирішив вийти, інші викупити його пакет не відмовилися”, — заявило джерело в групі.
Цю інформацію підтвердив СЕО WOG Сергій Корецький.
“В кінці 2016 року Петро Петрович Димінський вийшов зі складу учасників компанії ВОГ. Це було його рішення. Розмова про це (про вихід Димінського. — Ред.) йшла всередині групи ще за живого Ігоря Єремєєва”, — сказав Корецький.
Все виглядає так, ніби Українська паливно-енергетична компанія — особистий проект Насалика і Димінського, які реалізовують його під державним дахом. Однак це спростували відразу два джерела видання.
“Влітку 2016 року Насалик говорив мені, що йому потрібно якось вирішити питання з передачею заправок БРСМ в Міненерго”, — розповідав нещодавно один з чиновників.
“В кінці 2016 року Іванчук (ймовірно, мова йде про депутата з “Народного фронту” Андрія Иванчука. — Ред.) займався оформленням (купівлею. — Ред “Карпатнафтохіму”. Він тоді дуже переживав, що коли про цю операцію дізнаються в АП, то там спробують “віджати” “Карпатнафтохім” так само, як, за його словами, “вони (АП. — Ред) роблять це з БРСМ”, — говорить співрозмовник з Міненерго.
Плюс Одеський НПЗ
За словами представника Міненерго, відбирання заправок БРСМ у Ставицького буде відбуватися за тією ж схемою, що і у випадку з Одеським нафтопереробним заводом Сергія Курченка.
У 2015 році місцевий суд заарештував його цілісний майновий комплекс, постановив передати його на відповідальне зберігання та в оперативне управління” ДП “Укртранснафтопродукт”.
Найближчим часом у Одеського НПЗ також зміниться куратор. Зараз цю функцію виконує тандем Пашинський-Тищенко, від імені яких “Укртранснафтопродуктом” керує колишній співробітник групи компаній “Фактор” Олександр Горбунов.
Проте незабаром місце Горбунова займе Євген Майданюк — екс-помічник Димінського в його бутність народним депутатом.
Приводом для перестановки менеджерів є два свіжі судові рішення, одним з яких Горбунов був різко обмежений у повноваженнях, а іншим — відновлений в силі наказ Міненерго про призначення головою “Укртранснафтопродукта” Майданюка.
“Близько місяця тому (через кілька днів після прийняття цих судових рішень. — Ред) до Насалика приїжджав Пашинський. Вони довго говорили. Дуже довго”, — говорить один з підлеглих міністра.
За його словами, Пашинський та Тищенко прагнуть утримати свою людину на “Укртранснафтопродукті” з двох причин.
Перша — вони не хочуть розголошення інформації про умови продажу заарештованих нафтопродуктів Сергія Курченка, які в 2014 році були передані під реалізацію “Укртранснафтопродукту”.
Друга — Пашинський і Тищенко не втрачають надію на відновлення роботи Одеського НПЗ.
“У Тищенка є ідея фінансування запуску заводу за чужий рахунок. На його думку, Кабмін повинен підписати з Shell тристоронню угоду про її дострокове вихід з Угоди з розподілу продукції по Юзівській площі, в якій буде передбачена компенсація за цей вихід.
Ці гроші Тищенко пропонує направити на відновлення Одеського заводу. В Shell про це знають і, звісно, з ним не погоджуються, але їх не випускають з України. Ви знаєте, що Shell саме з цієї причини вже два роки не може знятися з обліку в Голосіївській податковій інспекції?” — запитує джерело видання.
За його словами, ідея “рекету” Shell поки не прижилася ні в Кабміні, ні в Адміністрації президента. Щоправда, це пов’язано не з бажанням не нашкодити іноземному інвестору, а з планами з приводу Одеського НПЗ. На Банковій впевнені, що з часом це підприємство також має перейти до складу УПЕК.
Принаймні, заділ для цього вже створено: при реєстрації Українська паливно-енергетична компанія завбачливо внесла в список основних видів діяльності не тільки роздрібну торгівлю нафтопродуктами, а і “виробництво продуктів нафтоперероблення”.
Дмитро Рясний
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас