Вибори у Франції: наслідки для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори у Франції: наслідки для України

Казна та Політика
1123
У Франції відбувся перший тур президентських виборів, переможцями якого стали центрист Еммануель Макрон (23,7%) і лідер націоналістів Марін Ле Пен (21,5%).
Зазвичай той, хто виходить в “спаринг” з радикальною Ле Пен, завжди виграє. Але у Макрона є один нюанс — його юний вік. Йому всього 39, він наймолодший прем’єр Франції, а там звикли до великих діячів старшого віку. Але, можливо, різкість Марін відлякає від неї виборців.
ЯВКА І ПРОТЕСТ. Перший етап голосування пройшов спокійно — основна маса французів проголосувала вже до 17:00, явка по країні склала більше ніж 70%. Це третій показник масовості з 1974 року. За Макрона голосували жителі великих міст — Парижа, Ліона, Жиронди, Тулузи та інших, а Ле Пен зібрала урожай голосів в провінціях. Кілька ділянок довелося евакуювати через підозрілі авто, хоча зрештою побоювання виявилися помилковими. Крім того, активістки Femen в масках Ле Пен, лідера РФ Володимира Путіна і президента США Дональда Трампа влаштували протестну акцію на ділянці, де голосувала головна націоналістка Франції.
ВАЖЛИВІСТЬ ДЛЯ ЄС І НАС. У французькій пресі відзначили, що після проміжної перемоги Макрона в Брюсселі, столиці ЄС, “видихнули з полегшенням”. Журналісти звертають увагу, що вихід у “фінал” центриста Макрона зламав майже двохсотлітню традицію протистояння правих і лівих.
Франція — ключовий партнер України. Саме через позицію Франції неодноразово переносилося голосування за безвіз для України. “Це одна з найбільших країн Європи і засновник Євросоюзу, куди ми прагнемо. У Франції хороший військовий потенціал. Нехай економічно вона дещо ослабла останнім часом, але у військовому відношенні це сильна країна. Нарешті, це локомотив “мінського” і “нормандського форматів”, що особливо важливо для України. Адже саме Франція першою запропонувала влаштувати пряму зустріч Порошенка і Путіна ще в червні 2014 року”, — резюмує політексперт Вадим Карасьов.
Макрон: “Наша людина”
Президент французького Центру вивчення політичних дій Ніколя Тензер зазначає, що з остаточною перемогою Макрона в ЄС і Україну повернеться спокій. “Адже він чітко заявив, що “цінності” Володимира Путіна несумісні з європейськими та французькими цінностями, тому жодних компромісів тут бути не може. Макрон також сказав, що ніякого послаблення санкцій проти РФ не буде, поки не будуть повністю виконані, особливо Росією, Мінські угоди, — говорить Тензер. — Він назвав Путіна серйозною загрозою і прямо сказав про бажання РФ домінувати в Європі. Тому однозначно — у зовнішній політиці Макрон, в разі перемоги, продовжить політику Олланда в позитивний бік по відношенню до України”.
Крім того, французький експерт говорить і про вплив виборів на безвізовий режим для України: “Я думаю, що Україні не потрібно переживати, якщо вибори пройдуть нормально (переможе Макрон. — Авт.), то це тільки питання часу. Але якщо ні — звичайно, Україні буде непросто”.
НОРМАНДІЯ. З французьким експертом погоджується і головний аналітик Інституту світової політики Леонід Літра. Він каже, що в разі перемоги Еммануеля Макрона Франція буде дотримуватися тієї політики “нормандського формату”, яка була до сьогоднішнього дня. “Крім того, в цьому питанні може бути навіть більш тісна співпраця з Німеччиною з нашого питання, ніж була до цього. Макрон як президент підходить нам набагато більше, ніж Ле Пен, — це як мінімум не погіршить відносин між Францією та Україною, а, можливо, і поліпшить”, — резюмує Літра.
Оцінюючи можливість перемоги Марін Ле Пен на президентських перегонах, Тензер каже, що це стане катастрофою для Європи і всього вільного світу: “Все перевернеться з ніг на голову, а Францію буде оточено кордоном. Ле Пен близька до Путіна і повністю поділяє його погляди щодо України. Вона також хоче, щоб Франція вийшла з ЄС і єврозони, хоче проводити дуже протекціоністську політику. Якщо вона виграє, це призведе до колапсу у Франції і до відкриття дверей до панування Москви в Європі”. Крім того, французький політексперт наполягає на тому, що заяви Ле Пен щодо Криму (що він ніколи не був українським) та ситуації в нашій країні в разі її перемоги можуть перерости у негайні сигнали до послаблення санкцій. “Мінські домовленості стануть абсолютно безглуздими, і це буде їх кінець. Це буде кінець будь-якої стурбованості майбутнім України”, — підсумував Тензер.
АГРЕСІЯ РФ. Леонід Літра також вважає, що прихід до влади Марін Ле Пен обернеться скасуванням антиросійських санкцій: “А саме вони в даний момент стримують РФ від наступу на Україну і більш агресивної політики щодо нашої країни. Вона також виступає за вихід Франції з військової співпраці НАТО, що дуже сильно нашкодить нормандскому формату”. А от експерт-міжнародник Андрій Бузаров сумнівається, що прихід до влади Ле Пен сильно позначиться на зовнішній політиці по відношенню до України: “Чіткості не буде щодо нашої країни — вона не володіє усією інформацією по Україні. І навіть якщо Ле Пен виграє, то не зможе різко піти проти громадської думки у Франції”.
Ілля Требор, Марія Пирогова, Зеленюк Кристина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас