Бурштин з Чорнобиля вивозять у "Рошені" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бурштин з Чорнобиля вивозять у "Рошені"

Кримінал
3505
Зона навколо Чорнобиля приваблює нових шукачів незаконних промислів. Цієї весни, напередодні 31-ї річниці аварії на ЧАЕС, туди потяглися копачі бурштину, причому не «пристрілятися», а цілком серйозно — з обладнанням та бригадами з десятків людей. Тривають і нелегальні вирубки — уздовж доріг браконьєри влаштовують цілі склади готового до вивезення лісу.
Жорстка конкуренція між озброєними групами копачів бурштину в Рівненській, Волинській та Житомирській областях змусила інших бажаючих заробити на природних багатствах шукати свій Клондайк у чорнобильських лісах. Видобутий бурштин найчастіше вивозять в Китай (ціна досягає $6-8 тис. за кіло каменю), де з нього виготовляють різні амулети для здоров’я — там вважають, що бурштин добре стабілізує ауру, заспокоює. Однак якщо мова йде про бурштин з Чорнобиля, то тут «лікувальний» ефект може бути зі знаком мінус, кажуть екологи.
«Видобуток бурштину в зоні відчуження несе кілька загроз. По-перше, безпосередньо екологічну — знищується ліс, а якщо добувають гідронамивом — знищуються водні джерела. Якщо це відбувається на радіаційно забрудненій території, то можуть постраждати й самі добувачі. Ну і до всього небезпеці піддаються люди, які потім будуть носити вироби з «брудного» бурштину», — розповів еколог Володимир Борейко.
Постачальники бурштину в Китай, як і незаконні добувачі, теж відбуваються символічними штрафами. Так, нещодавно в аеропорту «Бориспіль» був затриманий громадянин Китаю Чжан Сюелінь, який у двох валізах намагався вивезти в Пекін транзитом через Москву майже 32 кг бурштину загальною вартістю 3,3 млн грн. Суд зобов’язав його сплатити 1700 грн штрафу. А ще один громадянин Китаю намагався вивезти через «зелений коридор» бурштину більше ніж на 700 тис. грн — його він сховав у коробки з макаронами, печивом і шоколадками «Рошен».
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас