Рiзнорiвнева iнтеграцiя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рiзнорiвнева iнтеграцiя

Кредит&Депозит
260
Що заважає інвестувати в Україну?
Підготувала Олена АСТРАХОВИЧ, «День»
«Тільки в умовах законодавчої стабільності й однакових умов господарювання на українському ринку в Україні може скластися сприятливий інвестиційний клімат». Такого висновку дійшли учасники конференції ділових кіл, що відбулася в Одесі наприкінці минулого тижня. Ініціатором обговорення проблем залучення інвестицій в Україну виступив Чорноморський банк торгівлі і розвитку та Українська спілка промисловців і підприємців. Унікальність даного заходу, зі слів його організаторів, полягала в тому, що вперше в Україні його проводили на регіональному рівні і він був присвячений не теоретичній дискусії, а розгляду конкретних інвестиційних проектів у сфері транспортної й енергетичної промисловості, розвитку малого та середнього бізнесу.
Які чинники сьогодні негативно впливають на інвестиційний клімат України? Із таким запитанням кореспондент «Дня» звернувся до учасників конференції.
Валерій ХОРОШКОВСЬКИЙ, міністр економіки та з питань європейської інтеграції:
— Одне з основних сучасних завдань уряду — пропозиція ринку однакових умов господарювання. Це сьогодні одна з основних проблем, що стримує інвестиційні процеси в Україні. За радянських часів, а також за роки незалежності країни, ми перебільшили кількість пільгових підприємств і галузей. За всім цим стоять люди, соціальні проблеми. І потрібно пропонувати комплексне рішення, а не просто зменшувати пільги. Та ми сповнені рішучості продовжувати розпочату справу. Попри всю критику бюджету, який сьогодні проходить випробування у парламенті, він містить одну вельми серйозну економічну складову: урізування пільгових режимів і створення рівних умов господарювання.
Сергій ГРИНЕВЕЦЬКИЙ, губернатор Одеської області:
— Створення сприятливого інвестиційного клімату в регіоні є пріоритетним напрямом діяльності Одеської обладміністрації. Наступного року сума інвестицій у регіон, за нашими підрахунками, може становити 0,5 мільярда доларів. Для цього ми ухвалили рішення проголосити 2004 рік роком залучення інвестицій. При цьому є чимало причин, що стримують інвестиційний процес.
Зокрема той чинник, про який говорив нещодавно Президент: за загального зростання виробничих показників частка інноваційних підприємств та інноваційної продукції скорочується. Витрати малого бізнесу, який має бути рушiєм економічних процесів, становлять 2,4 відсотка. Розкіш виділення коштів на інвестиційні вкладення можуть собі дозволити тільки великі підприємства. За такої ситуації Україні буде дуже важко подолати технічну відсталість від країн із розвиненою ринковою економікою. Крім того, наша біда полягає в тому, що велика частина прибутків від зовнішньоекономічної діяльності не інвестується в українську економіку країни. Більш того, значна частина накопичень переходить у кредити урядам інших держав. На думку аналітиків, основною причиною цих процесів є нестабільне українське законодавство, яке робить обережними внутрішніх і зовнішніх інвесторів. Але багато залежить від влади на місцях. Наше завдання — зробити все, щоб умови для вкладення капіталів були найсприятливішими. Наприклад, нещодавно в Одеській області було створено комісію із досудового урегулювання спорiв між інвесторами й органами державної влади та місцевого самоврядування. До її завдань входить попередження таких спорiв, визначення кроків досудового урегулювання, підготовка пропозицій законопроектів у даній сфері. Я впевнений, що робота такого органу дозволить уникнути значної частини проблем, які виникають сьогодні в інвесторів.
Анатолій КІНАХ, Президент Української спілки промисловців і підприємців (УСПП):
— Насамперед ми маємо усвідомити, що левову частину світових інвестицій становить приватний капітал. А він іде тільки у ту країну, де присутній високий рівень політичної стабільності і прозорість бізнесу. Де створюють умови рівноправної ринкової конкуренції і, головне, — присутні механізми правового захисту інвесторів і власників. Це основні моменти, які сьогодні необхідно вирішити в Україні. Наші партнери сьогодні кажуть: навіть якщо ви в Україні приймете хороший Податковий кодекс, але при цьому не посилите правовий захист інвестора, не обмежите його діяльність від силового, фіскального втручання держави, інвестиції до країни не прийдуть. Тому, на наш погляд, одна з найважливіших складових інвестиційного клімату — це створення прозорої ринкової конкуренції і захист прав власника-інвестора. Коли його місце на ринку визначається не доступом до владних кабінетів, а рівнем менеджменту, якістю товару і послуг. Якщо влада перебувати на однаковій відстані від усіх суб’єктів економіки і створюватиме для всіх розумні й однакові правила гри, то я впевнений, що інвестиції до нас надходитимуть у достатніх обсягах. Особливо, зважаючи на природний, науково-технічний і промисловий потенціал України.
Леонід ПЕЧЕРСЬКИЙ, мер міста Теплодар:
— Іноземний інвестор не завжди впевнений у тому, що його гроші використають справді за призначенням, і він отримає віддачу від своїх вкладень. Хоч сьогодні вже з’являються урядові постанови, які можуть слугувати гарантами інвестицій. Україна для багатьох держателів капіталів є вельми привабливим місцем вкладення інвестицій. Ми маємо значний інтелектуальний, науковий потенціал. Навіть за незначної фінансової підтримки з його допомогою можна створити прекрасні передумови для створення великих інвестиційних проектів.
Михайло ЛІНЧЕВСЬКИЙ, голова правління компанії «Газтранзит»:
— Не можу сказати про всю українську економіку, але у галузі, яку я представляю, все залежить від вимог, які ми висуваємо нашим партнерам по бізнесу, — транспортування російського газу по Україні у балканському напрямку. По-друге, багато залежить від економічного розвитку балканських держав. Від їхньої зацікавленості у наших послугах. Якщо вона відсутня, то розвитку бізнесу не буде навіть за наявності інвестицій.
Володимир ТАРАШЕВСЬКИЙ, компанія «Нафтогаз України»:
— На мою думку, сьогодні немає нічого такого, що могло б перешкодити нашій компанії будувати відносини з інвестором. Якщо ми справді потребуємо інвестицій, то ми їх візьмемо. Але це стосується нас. А взагалі проблема полягає у недосконалому законодавстві. Ви тільки підрахуйте, скільки необхідно підготувати документів і гарантій, щоб узяти ці інвестиції. І, крім того, потрібна політична стабільність. Тоді ми не матимемо проблем.
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас