Трамп бомбить фондовий ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трамп бомбить фондовий ринок

Фондовий ринок
679
«Мати всіх бомб», скинута США на позиції терористів в Афганістані, вдарила і по американському фондовому ринку. Інвестори розпродавали, зокрема, акції компаній фінансового сектора. Які папери можуть подорожчати на зростанні геополітичної напруженості?
«Кожна атака обходиться США в мільйони доларів»
13 квітня авіація США завдала удару по позиціях ІДІЛ в Афганістані, скинувши одну з найпотужніших неядерних бомб, відому як «мати всіх бомб». Американський фондовий ринок у той же день показав зниження в межах 0,5%. Проте вже в понеділок, 17 квітня, фондові індекси закрилися з найбільшим зростанням з 1 березня — наприклад, S&P500 додав 0,86%, причому позитивна динаміка спостерігалася в усіх галузевих груп, що входять в індекс. Подорожчали акції компаній індексу NASDAQ — так, Nvidia додали 3,92%, Amazon — 1,96%. З індексу Dow Jones Industrial Average найбільше зросла ціна акцій Boeing — на 1,9% і JPMorgan Chase — на 1,7%.
«Ринок постійно спотикається на подібних новинах. І хоча інвестори реагують досить спокійно і стримано, виникаюча нервозність заважає зростанню ринку, — говорить генеральний директор ІК «Фрідом Фінанс» Тимур Турлов. — Тим не менш, як і раніше, немає якихось серйозних ознак наближення корекції, країни, що розвиваються, продовжують відчувати певний приплив капіталу, і carry-trade з сировинними валютами практично не скорочується».
Посилення геополітичних ризиків призвело до зростання попиту на захисні активи. Так, золото за минулий тиждень додало 2,85%, ієна зміцнилася на 2,24%, а індекс волатильності VIX зріс на 28,8%. Як відзначають експерти, першим будь-яку напруженість відчуває фінансовий сектор: акції банків США в останній тиждень торгувалися гірше ринку, незважаючи на непогану квартальну звітність. А ось авіабудівна та оборонна промисловість, навпаки, показує зростання. «Кожна навіть локальна атака обходиться бюджету США в мільйони доларів вартості бомб, ракет і інших боєприпасів, що створює попит на нові закупівлі в таких традиційних гігантів, як, наприклад, Lockheed Martin», — пояснює Тимур Турлов.
Аналітик ГК «Фінам» Вадим Сисоєв також вважає, що від геополітичної напруженості можуть виграти акції оборонного сектора (крім Lockheed Martin, це папери Raytheon). Стійку динаміку, за його словами, можуть продемонструвати і акції компаній з сектора ЖКГ. «Зазвичай він вважається захисним, бо компанії сектора не циклічні, попит на їхні послуги постійний. Найбільш цікавими виглядають акції енергетичної компанії Exelon», — розмірковує аналітик.
Основна маса інвесторів, на думку експертів, намагається бурхливо не реагувати на кожну новину. «Це особливо добре відчувається на сучасному ринку, який відчуває надлишок ліквідності при дефіциті хороших цінних паперів за розумну ціну. Вважаю, що багато хто намагатиметься використати цей момент для нарощування позицій за рахунок найбільш нервових інвесторів», — зазначає Тимур Турлов.
«Ринку далеко до розчарування в новому президенті»
Поки що інвестори в американський ринок більше бояться не зростання геополітичної напруженості, а того, що президент США Дональд Трамп не зможе виконати свої передвиборні обіцянки. Наприклад, йому не вдалося скасувати Obamacare — реформу охорони здоров’я, яка вважається одним з головних досягнень попередника Трампа Барака Обами.
«Обіцянки Трампа поки що багато хто розцінює скоріше не як реальну, а як гіпотетичну небезпеку. Тому зберігається попит на високоризиковані активи та акції, наприклад, акції біотехнологічного сектора, технологічних компаній. Локально іноді спостерігається перетік коштів у більш захисні сектори — акції телекомунікаційних компаній (AT&T і Verizon Communications) або ж в акції електроенергетики і комунальних компаній», — розповідає керівник аналітичного центру Санкт-Петербурзької біржі Павло Пахомов, підкреслюючи, що поки що це саме локальні історії, а не яскраво виражена тенденція.
Аналітик ГК «Фінам» Заріна Саїдова зазначає, що в минулому році несподівана перемога Трампа змусила інвесторів переглянути свої позитивні очікування сектору охорони здоров’я. Однак тепер практична нездатність президента скасувати Obamacare дозволяє акціям операторів лікарень спокійно продовжувати зміцнення. Втім, на американський сектор охорони здоров’я впливає не тільки Трамп. Так, в понеділок, 17 квітня, акції фармацевтичних компаній Eli Lilly і Incyte впали на 4,1% і 10,5% відповідно — новий препарат від ревматоїдного артриту не був схвалений регуляторами. А фірма OncoMed Pharmaceuticals втратила 17,2% ринкової капіталізації через невдалі клінічні випробування препарату проти раку легенів.
В цілому на політику Трампа ринок поки що реагує спокійно, вважають експерти. «Ринку далеко до розчарування в новому президенті, — стверджує Тимур Турлов з «Фрідом Фінанс». — Основна маса великих інвесторів в цілому тверезо оцінюють здібності президента, і останні події не викликають у них негайного розчарування».
«З початку року акції Tesla зросли більш ніж на 50%»
Ще один фактор, що впливає на акції американських компаній, — це їхній високий корпоративний борг. У 2016 році він досяг 13 трлн доларів. «Зростання боргу американських корпорацій спостерігається протягом вже декількох років, проте в цілому їхнє боргове навантаження поки що залишається відносно невисоким за історичними мірками», — говорить керівник департаменту інформації і аналізу світових ринків ГК «Фінам» Михайло Арістакесян. Співвідношення «чистий борг / EBITDA» (прибуток до вирахування податків) для компаній з індексу S&P500, за даними Bloomberg, зараз становить 1.55 х, а напередодні фінансової кризи перевищувало 4х. Найвищі обсяги боргу з нефінансових компаній США — у Ford (143 млрд доларів), General Electric (136 млрд доларів) і AT&T (124 млрд доларів).
Максимальні борги, за словами експертів, припадають на досить дрібні і маловідомі компанії, що входять в індекс S&P500. «З великих і відомих компаній, які мають великі борги, можна виділити Ford, але він перебуває у загальному списку у четвертому десятку боржників. Крім того, наявність великого боргового навантаження не обов’язково свідчить про те, що цю акцію треба продавати», — зазначає Павло Пахомов. Яскравий приклад, за його словами, — це акції Tesla. У компанії теж велике боргове навантаження, але фанатів Ілона Маска настільки багато, що інвестори купують і купують акції Tesla, незважаючи на погану фінансову звітність. Тільки з початку року акції Tesla виросли більш ніж на 50%.
Корпоративний борг США по відношенню до ВВП, прибутку і вільного грошового потоку не знаходиться на критичному рівні, вважає керівник дирекції з торгівлі акціями «БКС Глобал Маркетс» Олег Ачкасов. «Питання не в тому, у кого найбільше боргу, а у кого його критично багато по відношенню до поточної ситуації в секторі. Це, звичайно, металурги та нафтогазова промисловість, особливо сланцеві виробники», — говорить він.
Традиційно найбільший борг у тих, чий бізнес пов’язаний з великими капітальними витратами, та у фінансового сектора (банки, інвестиційні компанії). Найменший борг у компаній, що торгують інтелектуальною власністю. Так, з компаній індексу S&P500 найвище відношення позикового капіталу до власного у промислового Boeing, а також інвестиційних банків — Goldman Sachs і Morgan Stanley (12,1, 6,8 і 5,6 відповідно). Для порівняння: у Google це відношення сильно менше одиниці (0,03). «Саме по собі це не добре і не погано, у кожній галузі є своя специфіка, — говорить Тимур Турлов. — Іноді стрімке зростання боргу може свідчити не про проблеми, а, навпаки, про величезні темпи зростання бізнесу і може принести істотну допомогу в подальшому». Якщо компанія здатна одержувати дохід на свій капітал набагато вище вартості боргу, великий борг може бути дуже вигідний акціонерам, пояснює експерт. Стрімке зниження боргу може говорити і про те, що компанія досягла стелі у своїй індустрії і не здатна ефективно розширювати (або зберегти) обсяги бізнесу.
За словами Михайла Аристакесяна, інвестору більш важливо, щоб боргові коефіцієнти компанії не перевищували певного «нормального» рівня, який може помітно змінюватися в залежності від галузі. Наприклад, у компанії AT&T коефіцієнт «чистий борг / EBITDA» становить 2.3 х — це трохи нижче, ніж у аналогів, і боргове навантаження в цьому випадку не є приводом для занепокоєння. У General Electric, навпаки, «чистий борг / EBITDA» дорівнює 9.5 х і виглядає явно завищеним. Тут без додаткового аналізу (чи може обслуговування боргу стати проблемою для компанії, які перспективи зниження цього високого боргового навантаження) не обійтися, вважає експерт.
Євгенія Носкова
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас