НБУ спростовує звинувачення в причетності до виведення коштів рефінансування за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ спростовує звинувачення в причетності до виведення коштів рефінансування за кордон

Казна та Політика
334
Національний банк України спростовує звинувачення в причетності до виведення коштів рефінансування через австрійські банки, що спеціалізуються на подібних послугах для клієнтів з країн СНД.
Про це повідомляється на сайті НБУ.
Згідно з повідомленням, кореспондентські рахунки в зазначених австрійських банках використовувалися для штучного роздування банками капіталів та виведення коштів за кордон. За інформацією регулятора, в середині 2014 року залишки на коррахунках в таких транзитних банках 17 українських банків становили близько $2 млрд, і саме керівництво НБУ тоді виявило цю проблему і надало українським банкам час до 1 квітня 2016 року для її вирішення.
У повідомленні наголошується, що голова НБУ Валерія Гонтарева восени 2014 року зустрічалася з головою австрійського центрального банку, щоб розповісти, які банки на території Австрії займаються такою діяльністю. У результаті більше половини залишків коштів на коррахунках українських банків були погашені ще в 2015 році, і на даний момент жоден з українських банків не має кореспондентських рахунків у таких банках-транзитерах.
При цьому з 17 банків, які користувалися послугами банків-транзитерів, 11 були визнані НБУ неплатоспроможними. Зокрема, це банки “Фінанси та кредит”, Дельта Банк, “Київська Русь”, “Михайлівський”, “Національний кредит”, “Національні інвестиції”, Енергобанк, Український професійний банк, Міський комерційний банк, Інтеграл-банк, Експобанк.
Поверненням розміщених за кордоном коштів неплатоспроможних банків займається Фонд гарантування вкладів в активній співпраці з правоохоронними органами.
Також повідомляється, що, щоб уникнути повторення цієї ситуації, надалі Нацбанк зобов’язав банки, що мають залишки на рахунку закордонного банку без інвестиційного рейтингу, формувати 100-відсоткові резерви під ці кошти, у зв’язку з чим банкам стало невигідно виводити кошти за кордон за вказаною схемою.
Крім того, регулятор здійснює щотижневий моніторинг залишків українських іноземних банків на коррахунках, а також активно співпрацює з центробанками країн Європи для вдосконалення системи обміну інформацією про такі операції.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас