Сергій Мамедов: прихована загроза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сергій Мамедов: прихована загроза

Кредит&Депозит
2204
Наприкінці березня український ринок сколихнув лист Укргазбанку про призупинення приймання та виконання доларових платежів клієнтів банків, які обслуговуються через Укргазбанк за зовнішньоекономічними контрактами.
Держбанк пояснив платіжну паузу припиненням обслуговування коррахунку в Deutsche Bank Trust Company Americas New York.
Раніше в схожій ситуації вже опинялися інші банки.
І хоча згодом ситуація вирішилася, а банки заспокоїли Клієнтів і відновили платежі, це був неприємний дзвіночок, який показав вразливість системи. Гірше те, що насправді проблема набагато глибша. У зв’язку зі значним скороченням кореспондентської мережі в Україні банками Європи і США все важче стає працювати не тільки найбільшим українським банкам, які мають прямі кореспондентські рахунки в доларах США, а й тим банкам, у яких таких рахунків немає. А це — значна частина учасників ринку. Насамперед — малі банки. Вони все більше залежать від своїх більших колег.
Бідні родичі
Невеликі українські банки опинилися між молотом і ковадлом. З одного боку, банки країн з національними валютами 1-ї групи класифікатора НБУ не зацікавлені у встановленні прямих кореспондентських відносин з такими банками.
З іншого боку, великі українські банки з прямими коррахунками в банках США теж часто відмовляються відкривати або продовжувати обслуговувати лоро-рахунки для менших колег, оскільки нові вимоги щодо моніторингу операцій вимагають істотних додаткових витрат, а прибутковість від цих операцій не настільки значна.
Зараз у більшості невеликих банків їхні прямі коррахунки закриті. Цілком реальною стає загроза припинення ними проведення операцій в іноземній валюті. Коли великі клірингові банки України почнуть закривати лоро-рахунки банків, проблема досягне критичної маси і це спровокує кризу.
Не думаю, що це піде на користь як більш великим українським банкам, так і системі в цілому. І точно не допоможе нашим клієнтам.
Що робити?
Насправді, відвести загрозу можна, причому зробивши це швидко і ефективно. На мій погляд, є два можливі варіанти.
Головне — почати реалізацію хоча б одного з них зараз, а не тоді, коли реально почнуться серйозні проблеми.
Варіант перший: Українським банкам потрібно дозволити відкривати непрямі коррахунки в доларах США в інших країнах — наприклад, в Китаї, Туреччині, Грузії, Казахстані, Білорусі. Для цього потрібно просто зняти обмеження в п. п. 3.5 розділу 3 Постанови Правління НБУ від 26 березня 1998 року №118, яка забороняє відкривати коррахунки в іноземній валюті 1-ї групи класифікатора НБУ в країні з національною валютою іншої групи класифікатора НБУ.
Це дозволить українським банкам знаходити собі нових партнерів для роботи з доларами США та євро.
Варіант другий: Національний банк України сам може стати розрахунковим банком за такими операціями, що автоматично гарантує їх контроль і прозорість.
В крайньому випадку, НБУ може посприяти в переговорах з великими іноземними кліринговими банками, розробивши і запропонувавши додаткові інструменти контролю за валютними операціями, виступивши для них свого роду гарантом.
Це допоможе зняти існуючу напругу і вбереже систему від непотрібних потрясінь, які все одно будуть, якщо проблема не вирішиться, але тоді її доведеться гасити в пожежному порядку.
Сергій Мамедов, Голова Правління Банку “ГЛОБУС
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас