NASA планує скоротити вартість запуску корабля Orion — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

NASA планує скоротити вартість запуску корабля Orion

Світ
285
Orion ще навіть не злетів, а Boeing і Lockheed Martin вже чекають сильного зниження цін на запуск наступних версій корабля. Фахівці обох компаній говорять про падіння витрат на 50%. Одна з причин — у найближчі роки бюджети космічних програм не будуть зростати, на відміну від вимог до них, пише WSJ.
Раніше ми писали про те, що 72 центи з кожного долара NASA витрачає на накладні витрати. Можливо, за рахунок їх зниження і буде досягнута значна частина економії. NASA перебуває в стані конкуренції з приватними космічними компаніями Space X і Blue Origin, які обіцяють робити те саме, що і Агентство, тільки дешевше. І щоб домагатися подальшої підтримки, головні підрядники змушені були заявити про агресивне зниження цін.
Зробити це буде особливо складно, враховуючи той факт, що перший демонстраційний політ Orion розрахований на 2018 рік — без екіпажу. Але WSJ пише, що для демонстрації прогресу від NASA можуть вимагати зробити цей політ пілотованим і перенести на 2019, що збільшує витрати. Так перший і другий польоти Orion і важкої ракети-носія SLS повинні обійтися в $1,6 млрд кожен. Надалі буде по одному польоту на рік за ціною $1 млрд. Складність в тому, що це не масова історія — 1 польоту на рік мало, щоб здешевлювати технології. Але Маск і Безос наздоганяють, і Boeing і Lockheed Martin тепер будуть намагатися знижувати вартість.
Вибудовувати правильну економіку будуть в тому числі за рахунок автоматизації виробництва, що призведе до великих скорочень в компаніях. Зниження витрат до $1 млрд — мета NASA, але внутрішня мета Boeing – довести цю цифру до $500 млн. Агентство ще минулої осені запитувало пропозиції більш бюджетних варіантів. Все-таки SLS на момент запуску буде найпотужнішою ракетою в світі, і її щорічне виробництво буде занадто накладним. Але при тому, що Space X і Blue Origin заявляли про плани на ще більш потужні проекти — тільки NASA наблизилася до першого тестового запуску ракети такого масштабу.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас