У Литві пояснили, як спрацював би "план Маршала" для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Литві пояснили, як спрацював би "план Маршала" для України

Казна та Політика
2361
Реалізація так званого “плану Маршалла” для України, який підтримала Європейська народна партія (ЄНП), дозволила би підняти зростання української економіки до 6-8% з нинішніх 2%.
Про це в інтерв’ю “Українській правді” заявив колишній прем’єр-міністр, а нині депутат парламенту Литви, один з авторів так званого “плану Маршалла для України” Андрюс Кубілюс.
“Щоб втримати вас на шляху реформ, потрібно щось нове (окрім перспектив членства в ЄС – ред.). Ми дійшли висновку, що цю роль може виконати “план Маршалла” – пакет інвестицій у реальну економіку, подібний до того, що був після Другої світової війни в Західній Німеччині й Італії. Є підрахунки експертів. Скажімо, ваша екс-міністр Наталія Яресько вважає, що за 5 років потрібно влити в реальну економіку десь 25 мільярдів доларів. Інший експерт, Андерс Аслунд, говорить про 5 мільярдів на рік, тобто виходимо на ту ж суму. За оцінками Аслунда, це підняло б зростання економіки до 6-8% з нинішніх 2%”, – зазначив Кубілюс.
За його словами, філософія “плану Маршалла” – це підтримка євроінтеграційних прагнень України.
“У Путіна стратегія дуже чітка – чекати, щоб люди тут, не побачивши руху вперед, розчарувалися в реформах і обрали шлях Молдови, де, як відомо, прийшов до влади проросійський Додон”, – сказав Кубілюс.
Він також зазначив, що крім інвестицій розглядається ідея виділити для України 3% бюджету ЄС за рахунок європейських платників податків.
“Йдеться про 30 мільярдів євро. Це додатково до тих 5 млрд на рік, про які ми говорили. Подивіться на нашому прикладі: зараз Литва отримує близько 10 мільярдів євро на рік. Скорочення на 3% означає, що ми б отримували 9,7 мільярда. Ну, ми прожили б. Наші бюрократи не випили б кави на 300 мільйонів, але я не бачу тут великих проблем. Звісно, інші країни можуть заперечувати, але я не вважаю, що це має заважати нам виходити з такою ініціативою. Ми порушуємо це питання, оскільки зараз ЄС підходить до обговорення своєї нової фінансової перспективи на 2020-27 роки. Чи буде це затверджено – звичайно, впевненості немає. Але така можливість є”, – сказав Кубілюс.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас