ФГВФО і Ощадбанк з перемінним успіхом воюють у судах за активи Дельта банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО і Ощадбанк з перемінним успіхом воюють у судах за активи Дельта банку

Кредит&Депозит
304
28 березня Київський апеляційний госпсуд відмовився задовольнити рішення Госпсуду м. Києва від 22.11.2016 (справа №910/14617/16), яким було задоволено позов ліквідатора Дельта Банку до Ощадбанку про визнання недійсним договору застави цінних паперів від 26.02.2015 року №1/ЦП, який укладався як забезпечення боргових зобов’язань Дельта Банку перед Ощадбанком по договору про відкриття коррахунків.
Предметом застави були облігації ТОВ «ЕСУ» (власник «Укртелекома», кінцевий бенефіціар – Р. Ахметов) номінальною вартістю 160,9 млн грн, які, нагадаємо, в березні не були вчасно погашені (через що, принаймні, частина акцій «Укртелекома» може перейти до Ощадбанку та Укрексімбанку; борг ТОВЕСУ” перед ними може сягати 4 млрд грн).
Згідно з судовими матеріалами, Фонд гарантування визнав нікчемним договір застави цінних паперів, з огляду на те, що при укладанні цього договору було порушено постанову НБУ №692/БТ (про віднесення Дельта Банку до категорії проблемних), якою Дельта Банку, зокрема, було заборонено передавати в забезпечення третім особам майно та активи банку без погодження з куратором банку (а погодження не було).
Суд погодився з такою оцінкою ліквідатора Фонду. «Укладений з відповідачем правочин ставить інших кредиторів ПАТ “Дельта Банк” з аналогічними вимогами у невигідне становище, оскільки умови договору застави цінних паперів, укладеного для забезпечення виконання позивачем зобов`язань за договорами про відкриття та ведення кореспондентського рахунку, прямо передбачають передачу ПАТ «Державний ощадний банк України» як кредитору та заставодержателю предметів застави, що в свою чергу свідчить про надання відповідачу переваг перед іншими кредиторами», – йдеться в судовій постанові від 28 березня.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас