ВР схвалила надання медустановам фінансової автономії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР схвалила надання медустановам фінансової автономії

Казна та Політика
398
Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект №2309а-д “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я”, який надає медичним закладам фінансову автономію. За документ проголосували 280 парламентаріїв.
Зокрема, закон уточнює особливості організаційно-правового статусу закладів охорони здоров’я, їх класифікацію, вимоги до установчих документів та управління.
При цьому встановлюється спрощений порядок реорганізації закладів охорони здоров’я – державних та комунальних установ у казенні підприємства та комунальні некомерційні підприємства. Також визначається порядок переоформлення ліцензій та інших дозвільних документів.
Документ передбачає встановлення ряду стимулів, у тому числі фінансових, для реорганізації закладів охорони здоров’я. Також визначаються особливості укладання трудових контрактів з керівниками закладів охорони здоров’я та уточнюються можливі джерела фінансування надання медичної допомоги закладами охорони здоров’я.
Крім того, пропонується встановити, що невикористані закладом охорони здоров’я (крім державних та комунальних закладів) фінанси в поточному році, не будуть вилучатися і можуть використовуватися таким закладом на фінансування його діяльності (зокрема, на оновлення матеріально-технічної бази). Таке невикористання коштів не може бути підставою для зменшення фінансування у наступному бюджетному періоді.
Також закон встановлює, що договори про медичне обслуговування населення будуть укладатися у відповідності зі спеціальним порядком, затвердженим урядом, який замінить процедури державних закупівель, які внаслідок своєї складності і тривалості можуть призвести до перебоїв у наданні медичних послуг населенню.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас