Саймон Фасдал: про чинники, що впливатимуть на ринок облігацій в 2 кварталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саймон Фасдал: про чинники, що впливатимуть на ринок облігацій в 2 кварталі

Фондовий ринок
177
Цей квартал може бути відносно стабільним для ринку облігацій, але падіння вартості нафти або геополітичний ризик здатні зіграти роль скелі, при зіткненні з якою стійке судно піде на дно.
Фактично оптимістичний прогноз щодо 1-го кварталу, зроблений на початку 2017 року, більшою мірою справдився: фондові індекси досягли багаторічних максимумів, показники інфляції та економічного зростання покращилися, незважаючи на безперервний потік політичних ризиків.
Насправді, такі політичні ризики як, наприклад, вибори в Європі, можуть вплинути на ринки досить незначно, чого не скажеш про невизначеність, що передує цим подіям.
Європейські вибори
З точки зору ринкової перспективи, побоювання виборів в Європі пов’язане з тим, що охоплені протестними настроями електорати сформують антиєвропейські уряди, посиливши тим самим загрозу розвалу ЄС. Саме тому очікується суттєве зниження інтересу до ризику напередодні виборів у Франції.
Але навіть якщо у Франції буде сформовано уряд, налаштований на вихід з ЄС, навряд чи він буде наділений реальною владою. І тому значна частина політичних ризиків зникне після виборів у Франції, на ринках ризикових активів відновиться зростання, а ключові ринки облігацій – наприклад, у Німеччині, Нідерландах і Данії – втратять премії за «безпеку»; це підвищить загальний рівень прибутковості ключових облігацій.
Перед вересневими виборами в Німеччині втеча від ризиків може відновитися, хоча на даному етапі ця подія сильно не турбує інвесторів.
Обвал цін на нафту
Ціни на нафту стабілізувалися в 2016 році, а вартість бареля близько 50 доларів за барель позитивно впливає на інфляційні компоненти після обвалу до 27 доларів за барель на початку 2016 року, за яким було відновлення.
Разом з іншими факторами це означає, що інфляція набирає хід, що призведе до помірного ефекту статистичної бази та підвищить рівень прибутковості в світі.
З іншого боку, повернення цін на нафту на рівень 20 доларів за барель може суттєво вплинути не тільки на інфляційні очікування, а також повернути волатильність на фінансові ринки у вигляді рефлекторного розпродажу на фондових ринках і падіння прибутковості в усьому світі.
Чи може нафтовий ринок обвалитися знову? Згідно з прогнозами, світова економіка буде зростати, сприяючи збільшенню попиту на нафту, але проблема в тому, що профіцит пропозиції нікуди не подівся і навіть зріс, а гнучка сланцева галузь стримує всі спроби підштовхнути ціни вище.
Крім того, потрібно враховувати загальне позиціонування на ринку нафтових ф’ючерсів, яке також відіграє важливу роль і здатне направити ціну по низхідній спіралі, оскільки будь-який процес коригування позицій може спровокувати масові розпродажі ф’ючерсів на нафту.
Геополітика
Поточні геополітичні проблеми, швидше за все, не несуть в собі побічних ризиків для ринків. Однак події в Туреччині здатні посилити невизначеність в Європі, чинячи при цьому незначний вплив на ринки. Тим не менш, політичний глухий кут у Туреччині може дестабілізувати ситуацію всередині країни, що, зрештою, вплине і на інші ринки.
Без очікуваних позитивних подій деякі цінні папери з фіксованою прибутковістю на даному етапі коштують дуже дешево.
Вважаю, що потрібно відстежувати ринки, безпосередньо пов’язані з кривою доларової дохідності, саме вони можуть принести інвесторам великі прибутки, особливо якщо не виправдаються очікування щодо фіскальної політики, а також посилення темпів світового зростання та інфляції.
Ринок корпоративних облігацій США виграє в тому випадку, якщо почнеться нова фаза зниження прибутковості у світовому масштабі, і дозріє для позиціонування, можливо, на тлі показників, що розчаровують.
Ринки, що розвиваються = легкі гроші?
Річний позитивний прогноз за облігаціями ринків, що розвиваються, підтверджується значним зростанням на більшості найбільших ринків облігацій цього сегмента. У 2-му кварталі поступове зростання економік набагато сильніше вплине на привабливість цього класу активів, ніж зростання базової прибутковості на світовому рівні.
Почасти це пояснюється помірною премією за ризик на ринках, що буде залучати інвесторів, вони активніше включаються в процес глобалізації та стандартизації, торгувати на них легше, а оцінювати вартість активів щодо аналогів на розвинених ринках – простіше.
Водночас, багато країн сегмента , що розвивається, стають більш зрілими, і з переходом економіки та фінансової системи на новий щабель у них зникають колись досить серйозні фактори ризику, властиві ринкам, що розвиваються (наприклад, відсутність структури / бази та ринкової ліквідності).
Політичний вплив переоцінено
Досвід 2016 року говорить про те, що ринок нарощує очікування напередодні важливих політичних подій. Ніхто не хоче ризикувати, а на ринку цінних паперів з фіксованою прибутковістю, в рамках антиризикового позиціонування, користуються попитом базові облігації.
Найчастіше таке позиціонування обумовлено діями великих фондів, які у багатьох випадках змушені знижувати рівень ризику, підкоряючись вимогам внутрішніх або зовнішніх моделей ризику. Масштаби позиціонування перед двома найбільш великими подіями виявилися надмірними, тому за фактом ринки ризикових активів зростали навіть у разі реалізації найгіршого сценарію.
Інфляція і прибутковість будуть поступово наростати, але на цей сценарій можуть вплинути ціни на нафту і геополітичні події. Європейські вибори спричинять масову втечу від ризиків, стримуючи прибутковість за ключовими європейськими облігаціями.
Найважливіший фактор ризику для ринків боргових інструментів – це зростання після виборів, він може спровокувати різке підвищення дохідності за ключовими облігаціями; ринок просто не зможе з ним впоратися, особливо якщо Європейський Центральний Банк займе менше обережну позицію.
Саймон Фасдал, голова відділу торгівлі інструментами з фіксованою прибутковістю Saxo Bank
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас