НБУ через суд стягнув майно КССЗ в рахунок погашення кредиту рефінансування банку "Фінанси та кредит" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ через суд стягнув майно КССЗ в рахунок погашення кредиту рефінансування банку "Фінанси та кредит"

Кредит&Депозит
565
Національний банк України (НБУ) через суд стягнув майно Київського суднобудівельно-судноремонтного заводу загальною вартістю 287,3 млн грн, що виступив поручителем за кредитом рефінансування банку “Фінанси та кредит” (Київ), повідомляється на веб-сайті центробанку.
Нацбанк нагадує, що позов до поручителя був поданий в листопаді 2016 року. В грудні було порушено відповідну справу, і 4 квітня 2017 року Господарський суд Києва ухвалив рішення задовольнити позов центробанку.
Як повідомлялося, Національний банк України 17 грудня 2015 року за пропозицією ФГВФО прийняв постанову №898 про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ “Банк “Фінанси та Кредит”, бенефіціаром якого виступає мажоритарій і виконавчий директор гірничорудної компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго.
“У зв’язку з невиконанням задекларованих заходів щодо поліпшення ліквідності і відсутністю достатніх дій з боку власників банку для запобігання його неплатоспроможності, а також у зв’язку з невідповідністю діяльності банку вимогам банківського законодавства та нормативно-правовим актам НБУ, регулятор відніс банк “Фінанси та Кредит” до категорії неплатоспроможних з 17 вересня 2015 року, а ФГВФО 18 вересня 2015 року ввів у банк тимчасову адміністрацію на період до 17 грудня 2015 року”, – повідомив регулятор.
Крім того, Нацбанк має намір відсудити в К. Жеваго заставу рефінансування “Фінанси та Кредит”, якою стало фінансове поручительство у розмірі 1,45 млрд грн.
Загальна заборгованість банку перед НБУ за кредитами рефінансування становить 6,3 млрд грн.
Банк “Фінанси та Кредит” був заснований у 1990 році.
Згідно з даними НБУ, за розміром загальних активів на 1 липня 2015 року банк займав 10-е місце (38,88 млрд грн) серед 127 діючих у країні банків. Його зобов’язання перед фізособами на цю дату дорівнювали 16,98 млрд грн, у тому числі в іноземній валюті – 11,61 млрд грн.
Загальна заборгованість всіх неплатоспроможних банків перед НБУ в даний час складає 45,2 млрд грн. Крім банку “Фінанси та кредит”, найбільшими боржниками є: банк “Надра” (власник Дмитро Фірташ) з сумою заборгованості 9,8 млрд грн, Дельта Банк (Микола Лагун) – 8 млрд грн, банк “Фінансова ініціатива” – 7,2 млрд грн і ВіЕйБі Банк – 3 млрд грн (власник обох банків Олег Бахматюк), Імексбанк (Леонід Клімов) – 3,4 млрд грн.
Нацбанк при цьому нагадує, що в 2015-2016 рр він направив до правоохоронних органів 12 заяв про скоєння злочинів акціонерами цих банків, а також ініціював 44 судові розгляди про стягнення з майнових та фінансових поручителів цих банків заборгованості перед НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас