Пенсійний вік і земля: що МВФ вимагає за транш. Опубліковано текст меморандуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійний вік і земля: що МВФ вимагає за транш. Опубліковано текст меморандуму

Казна та Політика
873
Для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом Україні потрібно виконати низку важливих умов.
Про це йдеться в опублікованому тексті меморандуму з МВФ.
Варто відзначити, що англійський текст документа практично не відрізняється від українського, який був опублікований 13 березня “Батьківщиною”. Єдина відмінність – в деяких місцях відкориговані терміни виконання низки заходів.
Також в англомовні матеріали увійшов додатковий лист від 29 березня, підписаний президентом, прем’єром, міністром фінансів і головою Нацбанку України. У листі українські чиновники описують вплив на ситуацію у зв’язку з блокадою неконтрольованих територій та рішенням Фонду відкласти розгляд питання про виділення четвертого траншу.
Пенсійна реформа
Пенсійну реформу Верховна Рада України повинна прийняти до кінця квітня 2017 року. А вступити в силу, згідно з опублікованим документом, вона повинна з 1 січня 2018 року.
Реформа повинна включати в себе новий перелік варіантів виходу на пенсію з більш широким діапазоном пенсійного віку в порівнянні з вже існуючими. Кожному громадянину повинні пропонуватися на вибір термін і умови виходу на пенсію, які в свою чергу залежать від загального трудового стажу.
Крім того, необхідно ввести додаткові пенсійні виплати, щоб стимулювати більш тривалу зайнятість громадян і більш пізній їх вихід на пенсію.
Оприлюднені матеріали також містять не вимоги, але рекомендації поступово підвищити пенсійний вік до 63-65 років: для чоловіків до 2026 року, а для жінок – до 2031 року.
Згідно з меморандумом, реформа повинна сприяти економії не менше 3% ВВП у довгостроковому плані, в тому числі за рахунок збільшення фактичних років служби (трудового стажу) при виході на пенсію.
Земельна реформа
Згідно з меморандумом, Верховна Рада повинна затвердити законопроект щодо запуску ринку землі в травні цього року.
Також передбачено скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення з кінця 2017 року.
“Борг Януковича”
Документ передбачає реструктуризацію “боргу Януковича” в $3 млрд на загальних підставах з іншими власниками українських єврооблігацій, які погодилися на реструктуризацію.
“Передбачається, що бонди, власниками яких є Росія, будуть реструктуризовані відповідно до параметрів програми (мова йде про реструктуризацію пакету єврооблігацій на загальних підставах, домовленість про які була досягнута з комітетом власників українського боргу екс-міністром фінансів Наталією Яресько ще в 2015 році. – Ред.)”, – зазначається в меморандумі.
НАБУ
Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) до кінця травня 2017 року має отримати право самостійно, без підтримки інших відомств, проводити:
- операції під прикриттям,
- перехоплення повідомлень,
- доступ до комп’ютерних систем і контроль кореспонденції.
При цьому в МВФ нагадали, що попередній термін виконання цієї умови – кінець листопада 2016 року – не був виконаний і новим терміном визначений кінець травня 2017 року.
Рішення про виділення траншу було прийнято 3 квітня. Президент Петро Порошенко вважає, що це є “черговим проявом підтримки українських реформ”.
У НБУ вже повідомляли, що транш піде на поповнення золотовалютних резервів. “Позитивне рішення Міжнародного валютного фонду добре вплине на курс гривні. Кошти підуть на поповнення золотовалютних резервів”, – заявив член ради НБУ Василь Фурман.
У свою чергу міністр фінансів Олександр Данилюк уточнив, що Україна в 2017 році розраховує на чотири транші від МВФ, і черговий надійде вже в травні.
Роксолана Петренко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас