Хто замість Гонтарєвої? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто замість Гонтарєвої?

Казна та Політика
676
Те, що Валерія Олексіївна давно хоче залишити свою посаду – давно вже не новина. Сьогодні давайте подивимося, хто може очолити центробанк після неї.
“Банкір, технократ, не політик”
У свіжому інтерв’ю Укрінформу Валерія Гонтарева сказала, що подала президенту Петру Порошенку кілька кандидатур, які могли б очолити НБУ після її звільнення. На жаль, конкретних прізвищ вона не називає.
“Незмінність обраного шляху – запорука успішності нашої країни і підтримки міжнародних партнерів. Для фінансових ринків важлива послідовність і деполітизованість, технократичність. На цій позиції має працювати справжній професіонал, банкір, технократ, не політик. Таке моє бачення, я вже запропонувала кілька кандидатур свого наступника. Але вибір, звичайно, за Президентом”, – сказала Гонтарева.
Один з досвідчених фінансистів каже, що Валерія Гонтарева називала кілька прізвищ (невідомо, що правда, чи всі вони були в підсумку нарпавлені в адміністрацію Президента). Це:
  • Роман Шпек, керівник Незалежної асоціації банків України, радник президента “Альфа-банку”, в минулому – український топ-чиновник.
Хто замість Гонтарєвої?
Роман Шпек вже встиг заявити, що очолювати НБУ не збирається, і що поки що банківська спільнота намагається умовити Валерію Гонтареву залишитися.
Крім того, незважаючи на запевнення Шпека, що Альфа-банк російським банком не є (штаб-квартира його материнської структури – в Люксембурзі), багато українців асоціюють його з Росією. Тому парламент навряд чи підтримає його кандидатуру.
  • Сергій Тігіпко, власник фінансово-промислової групи ТАС, колишній український топ-чиновник, колишній (2002-2004) керівник Нацбанку.
Навряд чи його підтримає Рада, оскільки Тігіпко був заступником голови Партії регіонів у 2012-2014 роках.
  • Володимир Лавренчук, голова правління Райффайзен Банк Аваль. Поки що найбільш вірогідна кандидатура з усіх перерахованих.

    Не пов’язаний ні з Росією, ні з режимом Януковича, має позитивний імідж у банківських колах. В опублікованих телефонних розмовах заступника голови НБУ Катерини Рожкової про Лавренчука – позитивні відгуки. Тобто і нинішня команда Гонтаревої про нього хорошої думки.
За інформацією нашого джерела в банківських колах, Гонтарева не запропонувала замість себе нікого зі своїх заступників. Тим часом хтось із них, швидше за все, буде тимчасово керувати НБУ після відставки Валерії Олексіївни і до призначення нового голови, вважає київський юрист Ростислав Кравець, який має широкі зв’язки в банківських колах. За його інформацією, всерйоз розглядаються дві кандидатури: Тігіпко і Лавренчук. Але в останнього більше шансів.
“Вибір нового керівника НБУ – це не якесь пересічне питання. Від того, хто буде новим головою центробанку, залежить ставлення міжнародних фінансових організацій до України. Якщо це буде технократ, то ставлення буде позитивним. Україна принаймні намагається щось змінити, навіть якщо і не все вдається. Якщо ж це буде політичне призначення, то це сильно послабить позиції України. Опоненти Києва на міжнародній арені отримають ще один козир. Будуть говорити, що “Україна загрузла в політичних конфліктах і не може призначити професіонала на позицію керівника одного з найважливіших регуляторів. Отже і не має сенсу підтримувати Україну, якщо вона сама не дуже хоче реформ”“, – пояснює заступник голови Ради НБУ, президент Київської школи економіки Тимофій Милованов.
За його словами, технократів в Україні вистачає. Але не всі вони можуть здобути підтримку в парламенті. “Кандидат на посаду голови НБУ не може бути пов’язаний з Росією, інакше це може підірвати довіру до самого регулятора”, – говорить Милованов.
Політичні ризики
Тим часом в пресі та в приватних розмовах виникають і інші кандидатури. Назвати їх технократичними язик не повертається. Наприклад, серед кандидатів називають близького до президента Порошенка керівника державного Укрексімбанку Олександра Гриценка. Інформації про нього вкрай мало, людина він закрита, банкіри, з якими ми говорили, до нього ставляться насторожено.
Достатню кваліфікацію має колишній прем’єр Арсеній Яценюк, але він-то вже точно діючий політик. І якщо про Гриценка нам відомо дуже мало, то про Яценюка – занадто багато. Нацбанк повинен бути незалежним від Ради, адміністрації Президента і Кабміну органом. Навряд чи він буде таким у разі, якщо Яценюк стане керівником центробанку.
У пресі з’являються й інші кандидатури, але навряд чи варто перераховувати всі озвучені прізвища. Підводячи підсумок, можна сказати, що це не повинен бути політик чи людина, пов’язана з Росією або минулою владою. Він повинен мати достатню кваліфікацію для роботи головою НБУ, який сьогодні відповідає не тільки за монетарну політику, але і за нагляд над банківським ринком.
Андрій Яницький
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас