Біометричні ID в Індії стають інструментом тотального стеження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біометричні ID в Індії стають інструментом тотального стеження

Світ
1152
В індійській системі біометричної ідентифікації Aadhaar з 2010 року зареєструвався 1 млрд громадян. Кожен з них отримав 12-значний цифровий ідентифікатор. Спочатку участь у програмі було добровільною, але поступово реєстрацію в Aadhaar стали вимагати держустанови і комерційні компанії. Експерти побоюються, що це призведе до формування суспільства тотального стеження.
За 7 років свого існування Aadhaar стала найбільшою в світі системою державної біометричної ідентифікації за відбитками пальців. Станом на кінець січня система Aadhaar охопила 1,11 мільярда осіб, тобто 92% населення країни. На думку головного економіста Світового банку Пола Ромера, система служить прикладом для наслідування для інших країн. Однак питання приватності ставить успіх програми під сумнів.
Спочатку розроблена ІТ-компанією Infosys система Aadhaar створювалася для надання бідним громадянам соцгарантій без посередників. У багатьох індійців не було свідоцтв про народження, а Aadhaar надавав їм ID — аналог паспорта, який давав людям більше можливостей.
Довгий час реєстрація в системі була добровільною. Проте багато в чому поширенню Aadhaar сприяла фінансова реформа. У листопаді влада Індії вивела з обігу дві купюри великого номіналу і встановила обмеження на зняття грошей в банкоматах. Щоб зробити безготівковий розрахунок доступним навіть вуличним торговцям, влада дозволила громадянам розплачуватися за допомогою мобільних телефонів — достатньо було зареєструватися в сервісі Aadhaar Pay.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас