Ринок відреагував на рішення суду Англії за позовом Росії до України, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок відреагував на рішення суду Англії за позовом Росії до України, - експерти

Фондовий ринок
3371
Експерти відзначають, що ринок відреагував негативно на рішення Високого суду Лондона розглянути в прискореному порядку позов Російської Федерації до України щодо боргу на суму 3 млрд доларів.
“Зараз, через кілька годин після рішення суду, спреди українських єврооблігацій розширилися на 10-20 б.п. переважно до 670-700 б.п., і прибутковості тепер переважно розташовуються в діапазоні 8,9-9,2%. Ціни знизилися на 0,2-0,3 цента за долар. Аналогічно відреагували і ціни на VRI. Тому реакція ринку була негативною, але не панічною, адже дефолт по цьому боргу не має крос-дефолту на нові єврооблігації, випущені в ході реструктуризації зовнішнього боргу України в 2015 році”, – говорить старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович.
Він зазначив, що це рішення є лише проміжним етапом, і розгляд питання продовжиться, адже Україна буде подавати апеляцію.
“Тому процес триватиме, швидше за все, не один місяць”, – додав він.
Керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій вважає, що Україна має можливість затягнути остаточне рішення через апеляцію.
“Рішення несподіване, але нічого не змінює. Як мінімум, ми маємо можливість затягнути остаточне рішення через апеляцію – десь на рік або довше. Навіть якщо в остаточному рішенні суду Росія нам виставить рахунок, ми не зможемо його оплатити”, – повідомив Паращій.
Він пояснив, що така оплата порушить угоду України з МВФ (за планом програми розширеного кредитування ми не маємо ніяких виплат з боргу до кінця 2018 року).
Також це порушить домовленості України з власниками реструктуризованих єврооблігацій (Україна не має права давати преференції російським власникам).
“Грубо кажучи, наші зобов’язання за цими облігаціями роблять неможливим повернення боргу з відсотками Росії раніше, ніж у 2025 році”, – повідомив аналітик.
29 березня Високий суд Лондона дозволив розглянути в прискореному порядку позов Російської Федерації до України щодо боргу на суму 3 млрд доларів.
На розгляді позову за прискореною процедурою наполягала російська сторона.
Також суд дозволив Україні подати апеляцію на дане рішення.
Очікується, що наступне засідання суду відбудеться не раніше, ніж наприкінці квітня.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас