У Сонячній системі знайдено електромісяць — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Сонячній системі знайдено електромісяць

Світ
1555
Американські вчені показали, що трибоелектричний ефект (поява електричних зарядів в матеріалі через тертя) відповідальний за аномальну орієнтацію великих дюн Титана (найбільшого супутника Сатурна). Відповідне дослідження опубліковане в журналі Nature Geoscience.
В екваторіальній частині Титана знаходяться дюни, орієнтовані проти напрямку руху переважаючих в регіоні приповерхневих вітрів. Така геометрія пагорбів, як вважають вчені, пов’язана з трибоелектричним ефектом – виникненням електричних сил тяжіння між вуглеводневими частинками, що труться одна об одну, утворючи дюни.
Сильні вітри, за оцінками вчених, не дозволяють значно змінити геометрію великих дюн, на відміну від малих. Вчені вважають, що взаємне тяжіння вуглеводневих частинок на Титані, обумовлене трибоелектричним ефектом, на порядок перевищує таке для піщинок на Землі.
До своїх висновків вчені дійшли, провівши лабораторні експерименти, що імітують умови формування вуглеводневих пагорбів супутника Сатурна.
Раніше фахівці з США та Франції по-іншому пояснили аномальну орієнтацію дюн Титана. На їхню думку, верхні шари атмосфери вже на висоті вище п’яти кілометрів від поверхні супутника обертаються в східному напрямку швидше за його нижчі частини. Це призводить до появи рідкісних, але сильних низхідних потоків, які, досягаючи поверхні Титана, спричиняють вітри в напрямку зі сходу на захід і метанові бурі.
Титан, подібно до Землі, має атмосферу і різноманітну поверхню, що складається з вуглеводневих гір, озер і морів. Його атмосфера на 98,4 відсотка складається з азоту, а також метану і водню. Супутник в шість разів легший від Землі і має більш щільну атмосферу.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас