Чому новий антикорупційний закон поганий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому новий антикорупційний закон поганий

Казна та Політика
528
Найбільша проблема закону – він підміняє поняття і переводить стрілки зі справжніх корупціонерів на тих, хто взагалі не має відношення до корупції. Тому що громадські діячі за визначенням не можуть займатися корупцією.
Що трапилося?
Верховна Рада прийняла зміни до закону про запобігання корупції, згідно з якими представники громадських організацій будуть зобов’язані подавати електронні декларації з 2018 року. А президент зміни вже підписав.
Депутати додали норму, яка зобов’язує подавати електронні декларації фізосіб, які:
- отримують гранти на боротьбу з корупцією,
- виконують роботи та надають послуги по боротьбі з корупцією,
- керують антикорупційними громадськими організаціями.
І що ж це за особи?
Йдеться про окремих громадських активістів і керівників громадських організацій, які моніторять ситуацію з корупцією в Україні, випускають відповідні звіти, пишуть проекти законів, консультують депутатів… Коротше, намагаються зменшити рівень корупції.
Чому це погано?
1. Тому що громадські діячі не можуть займатися корупцією. Це звучить дивно тільки на перший погляд, але розберімося з визначенням. У будь-якому словнику написано, що корупція – це така протиправна діяльність, при якій посадова особа використовує свою владу для особистого збагачення.
Це означає, що міністр, суддя, учитель можуть бути корупціонерами, бо у них є влада і повноваження, які їм дала держава. У громадських діячів немає такої влади.
Корупція виникає там, де є зв’язок з державою, де держава дає комусь повноваження. Громадським організаціям держава не дає повноважень.
Тому вважати, що громадські діячі здатні займатися корупцією – це через відсутність освіти, дурість або не знання закону.
2. Тому що звітувати про використання грошей логічно перед тим, хто тобі ці гроші дав. Чиновники отримують зарплату за рахунок наших податків, тому заповнюють декларації, які кожен з нас може подивитися, перевірити і так далі. А громадські працівники отримують гроші від міжнародних донорів, тому звітувати логічно перед ними. І вони вже звітують. Якщо ти отримував колись грант, то знаєш, як складно написати розумну програму, пройти всі перевірки, виграти конкурс, а потім відзвітувати, що ти витратив гроші на справу, а не дурниці.
А якщо депутати все-таки вважають, що громадські діячі повинні подавати декларації, то для цього треба прийняти окремий закон. Бо нова норма виглядає так само дивно, як якби закон про трамваї регулював будівництво будинків. Це різні сфери життя. Змушувати громадських діячів подавати декларації в законі про корупцію і за формою для чиновників – нерозумно.
3. Тому що закон може заблокувати будь-яку антикорупційну діяльність. Закон зобов’язує подавати декларації тих фізосіб, які “отримують гроші в рамках реалізації програм допомоги в антикорупційній сфері, як особисто, так і через третіх осіб”. Це небезпечна норма, яку можна витлумачити на шкоду боротьбі з корупцією. За нею, якщо хтось із політиків захоче притиснути неугодних громадських діячів, можна зобов’язати подати декларацію навіть власника бізнес-центру, в якому знімає офіс громадська організація. Адже власник БЦ – фізособа, яка отримала гроші від організації, яка їх отримала в рамках програми по боротьбі з корупцією.
А як відреагували міжнародні організації?
Вони проти. “Трансперенсі Інтернешнл” і “Фрідом Хаус” вже обурилися. Вони вважають, що це залякування громадських активістів, що ця норма захищає політиків, які невдоволені пильною до себе увагою. І що це порушення стандартів Ради Європи. Приблизно те саме заявили посольства США і Британії.
Може, закон скасують, раз він такий дурний?
Петро Порошенко вже зустрівся з антикорупціонерами і обіцяв, що внесе законопроект, який прибере суперечливі норми. Але в цілому ідею подібного декларування підтримує.
Там ще щось про військових було…?
Так, цей закон скасує необхідність солдатам подавати декларації. Що логічно, тому що як вони їх подадуть, якщо знаходяться на передовій? Саме через “солдатську” норму Порошенко відмовився ветувати закон негайно і запропонував піти через процедуру внесення змін.
В Україні є і більш серйозні випадки, коли закон перекручували так, як потрібно в даний момент. Антикорупціонери можуть стати вигнанцями, з якими ніхто не захоче мати справу. А раз так, то вони вимруть.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас