Що на практиці означає скасування ЄС візового режиму для Грузії? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що на практиці означає скасування ЄС візового режиму для Грузії?

Світ
2126
Постанова Європарламенту і Європейської ради про безвізовий режим для громадян Грузії набула сили у вівторок, 28 березня. Режим цей хоча і безвізовий, але не безумовний. Грузинам слід звернути увагу на застереження і вимоги, які вони повинні виконати, щоб скористатися правом в’їжджати на територію ЄС без попереднього відвідування посольства або консульства тієї чи іншої європейської країни.
До 30 країн – без віз, але не без умов
Візи громадянам Грузії не будуть потрібні для подорожей в усі держави ЄС, за винятком Великобританії та Ірландії. Безвізовий режим поширюється також на Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію, що не входять до Євросоюзу.
Перш за все, щоб мати можливість скористатися цим режимом, потрібно обзавестися біометричним паспортом. Важливо пам’ятати і те, що перебувати на території держав Шенгенської зони без візи можна в цілому не більше 90 днів протягом періоду в 180 днів. Водночас період цей не закріплений, а плаваючий, тому потрібно уважно ставитися до дат поїздок, якщо є ризик перевищити дозволені 90 днів (розрахувати допустимі терміни перебування можна за допомогою спеціального калькулятора за посиланням).
Порушення цього правила може призвести до занесення до Шенгенської інформаційної системи (SIS) і заборони на повторний в’їзд в ЄС.
Працювати не можна, вчитися – на короткотермінових курсах
Безвізовий режим не дає права на працевлаштування в країнах ЄС – для цього потрібно окремо отримати дозвіл на роботу. Більш того, для працевлаштування в більшості держав Євросоюзу громадянам Грузії все одно буде потрібна віза, навіть якщо вони мають намір працювати не більше трьох місяців.
Що стосується навчання, то якщо мова йде про короткотермінові курси до 90 днів, то можна обійтися без оформлення візи і спеціальних дозволів. Але якщо термін навчання перевищує три місяці, то якісь документи знадобляться. В такому випадку краще звернутися в посольство або консульство тієї держави, де буде проходити навчання, бо в різних країнах відповідні правила варіюються.
Документи, які потрібно взяти з собою
Перетинаючи кордон Шенгенської зони, громадянам Грузії потрібно мати при собі практично всі ті документи, які вимагаються звичайно для отримання візи. Може вистачити і одного тільки біометричного паспорта, але співробітник імміграційної служби вправі попросити підтвердити мету і умови поїздки, довести наявність достатньої кількості коштів для перебування на території ЄС і подальшого повернення.
Зокрема, для доказу платоспроможності може знадобитися пред’явити дорожні чеки, підтвердження бронювання житла, готівкову валюту і навіть кредитну картку на предмет перевірки ліміту. Необхідна сума безпосередньо залежить від тривалості та вибору країни або країн поїздки. Вона може сильно варіюватися: наприклад, в Латвії це всього 14 євро на день на одну людину, натомість в сусідній Естонії – вже 94 євро на день.
У разі відвідання родичів або знайомих слід мати при собі запрошення та інформацію про того, хто запрошує – адреса і телефон. Відповідно, якщо метою є участь у діловій або наукової конференції, то бажано мати з собою запрошення на неї. А якщо мета поїздки – навчання, то може знадобитися підтвердження про зарахування до навчального закладу.
Дорожня медстраховка не обов’язкова, але Європейська служба зовнішньополітичних зв’язків рекомендує її все ж оформити. Те ж саме стосується і зворотного квитка.
Безумовно, громадянам Грузії доведеться брати з собою в подорож чимало документів, але зате їм не потрібно буде звертатися за візами до консульств, платити за них і очікувати оформлення.
Ілля Коваль
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас