Сбербанк отримає латвійську прописку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сбербанк отримає латвійську прописку

Фондовий ринок
739
Украинский Сбербанк продано двом російським британцям – синові інгушського олігарха Саїду Гуцерієву і співвласнику латвійського банку Norvik Banka Григорію Гусельникову. Імовірно, що НБУ погодить цю угоду, оскільки квапив Сбербанк іти. Нові інвестори вже оголосили свої плани.
Перший виходить
Сбербанк став першим з п’яти українських банків з російським державним капіталом, на який знайшовся покупець. Російський Сбербанк 27 березня підписав юридично зобов’язуючу угоду щодо продажу своєї української «дочки». Новими власниками банку стануть Саїд Гуцерієв, який через неназвану білоруську компанію встановить контроль над 55% акцій Сбербанку, і Григорій Гусельников, який через латвійський Norvik Banka отримає 45% українського банку.
Ціна угоди не називалася. На етапі переговорів у російських ЗМІ називалися суми від $450 млн до $680 млн, зараз же газета «КоммерсантЪ» стверджує, що ціна угоди – $130 млн. В Україні банк оцінювали в половину капіталу – приблизно в $50 млн. «Українська «дочка» має повернути російському Сбербанку кредит майже $1 млрд. І рішення цього питання напевно закладено в угоді», – вважає голова аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Олександр Паращій. На початок 2017 року Сбербанк винен був іншим банкам сумарно 25,47 млрд грн.
Ймовірно, гроші на операцію отримають у тому числі від продажу Вятка-банку, адже Norvik Banka запланував заходи щодо скорочення присутності на російському банківському ринку. За словами Григорія Гусельникова, це дозволить ліквідувати низку політичних ризиків, пов’язаних з географією роботи банку.
Обидва покупці – уродженці Росії, але мають громадянство Великобританії. Григорій Гусельников раніше працював президентом Бінбанку. Зараз він власник лондонського інвестфонду G2Capital і співвласник латвійського Norvik Banka. Саїд Гуцерієв – син інгушського мільярдера Михайла Гуцерієва, власника НК «РуссНефть» і групи «БІН». Саїд закінчив Harrow School і Oxford University, працював у компанії Glencore. Зараз Саїд Гуцерієв займається прямими інвестиціями і входить до ради директорів Бінбанку.
Група «Сафмар» (управляє активами сім’ї Гуцерієвих-Шишханових) і Бінбанк не мають стосунку до купівлі Сбербанку, а угода є особистою інвестицією Саїда Гуцерієва, поспішили заявити в «Сафмар». Для сім’ї Гуцерієвих це не перша купівля «українського» банку. Навесні 2014 року Бінбанк, що їй належить, придбав за 6 млрд руб. Москомприватбанк, «дочку» Приватбанку. Потім заклад перейменували на Бінбанк Діджитал.
Власник Сбербанку прискорив завершення переговорів через введення санкцій проти банку і блокаду регіональної мережі. Потенційне банкрутство банку могло б завдати іміджеві втрати бренду Сбербанку. А європейських покупців не було. «Виходячи з проголошеної структури угоди (латвійський банк і білоруська компанія), існуючі санкції проти російського Сбербанку не дозволяли йому залучити серйозних західних інвесторів», – говорить аналітик банківського сектору групи ICU Михайло Демків.
«Враховуючи галас, що здійнявся навколо банків з російським капіталом, і введені санкції, продати їх за нормальною ринковою ціною зараз нереально, – вважає юрист, екс-співробітник департаменту ліцензування Нацбанку Олександр Ярецький. – Абсолютно логічною виглядає спроба переоформити їх на підставних власників, щоб погасити цю інформаційну хвилю, і далі не поспішаючи шукати вже реального покупця на ці активи. Що, судячи з усього, і робиться».
Закриття угоди очікується в I півріччі 2017 року, після отримання схвалень від фінансових і антимонопольних регуляторів Латвії та України. У Нацбанку відповіли, що не отримували ні повідомлення від потенційних інвесторів про купівлю Сбербанку, ні документів на придбання істотної участі. «Рішення про погодження набуття істотної участі у капіталі банків, отримане від будь-яких інвесторів, приймається в рамках єдиних для всіх існуючих нормативних вимог і законодавства», – заявили в прес-службі НБУ.
Є ймовірність, що Нацбанк визнає цю угоду. «Norvik Banka – відомий на просторах СНД фінансовий інститут, який активно працює в ЄС і має для цього всі необхідні ліцензії. Що стосується участі приватної білоруської компанії в консорціумі, теоретично тут може бути все що завгодно. Але, нагадаю, що НБУ ввів досить суворі правила розкриття бенефіціарів. Якщо Нацбанк дасть дозвіл на цю операцію, то це буде виключати якихось підставних осіб», – вважає головний фінансовий аналітик рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.
Що купується і навіщо?
Головним приводом для купівлі «дочки» Сбербанку в Україні Саїд Гуцерієв назвав розвинену інфраструктуру. «Банк, що купується, має чудову інфраструктуру: в його платформу попереднім власником були вкладені сотні мільйонів доларів. Це солідне підґрунтя для розвитку і якісного зростання проекту», – йдеться в повідомленні Norvik Banka. Після закриття угоди всі вивіски «Сбербанк» замінять. «Він буде перейменований. Мабуть, він носитиме ім’я Norvik Banka, тому що він буде дочірнім європейського Norvik Banka», – сказав Григорій Гусельников.
Формально Сбербанк – не дуже хороший актив. У 2016 році банк отримав збитки 2,82 млрд грн, в 2015-му – 6,33 млрд грн. При цьому у банку кредитів юросіб – на 40 млрд грн, а вкладів юросіб – на суму понад 11 млрд грн. «Вкладникам банку турбуватися не варто. До закриття угоди банку надає зовнішню підтримку Сбербанк, після закриття угоди – надаватиме консорціум інвесторів, що пройшов досить непросту процедуру в НБУ», – говорить Віталій Шапран.
Але ключове питання – санкції. За словами пана Паращія, санкції не дозволяють банку виплачувати відсотки материнській структурі за кредитами. Їх скасування можливе після закриття угоди. Поки Сбербанк повертається до нормальної роботи. Головний офіс банку в Києві і відділення в Дніпропетровську і Запоріжжі були розблоковані, скасовано добові ліміти по картках бізнесу.
На продаж все ще виставлений другий банк з групи Сбербанку – ВіЕс Банк. Покупця підшукують обом банкам групи ВТБВТБ Банку і БМ Банку, а також Промінвестбанку.
Слесарук Світлана
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас