Заробітчани з України заважають уряду Чехії добитися підвищення зарплат - Gazeta Wyborcza — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заробітчани з України заважають уряду Чехії добитися підвищення зарплат - Gazeta Wyborcza

Світ
1010
Українці скорочують попит на працівників і тим самим зменшують зарплати в країні.
Перед виборами Чехія постала перед двома проблемами, які суперечать одна одній. З одного боку уряд хоче зберегти приплив робочої сили, якої в країні бракує, а з іншого – підвищити зарплати, щоб привабити виборців. Про це сьогодні пише Gazeta Wyborcza.
Середня зарплата в Чехії зростає повільно. Сьогодні вона складає трохи більше тисячі євро. Зважаючи на ВВП країни, який сьогодні на 85% перевищує середній в ЄС, платня повинна бути значно вищою. Через півроку в Чехії мають відбутися чергові парламентські і президентські вибори. І питання зарплат переросло в серйозу передвиборчу тему для Соціал-Демократичної партії прем’єр-міністра Богуслава Соботки. який прагне зберегти владу в своїх руках.
“Наш уряд буде підтримувати справедливе зростання доходів домогосподарств, щоб економічний успіх країни відчули всі люди, які щоденно для нього працюють”, – сказав Соботка. Gazeta Wyborcza зауважує, що саме тому, на відміну від Польщі, Чехія не відкриває свій ринок працевлаштування для україців, які готові працювати за меншу платню, ніж чехи. Так уряд змушує компанії конкурувати за працівників і пропонувати їм більші гроші.
В першу чергу, цей спосіб повинен підвищити доходи людям, які працюють на низькооплачуваних посадах, зокрема на заводах чи в супермаркетах. Вже зараз ця політика принесла певні результати. Зарплати в кінці минулого року зросли на 10%. Приміром, касир в супермаркеті тепер отримує близько тисячі євро на місяць, хоча ще рік тому заробляв на 200 євро менше. З такою ж швидкістю зростають доходи працівників автомобільних заводів.
Компанія Śkoda в середньому платить своїм працівникам 40 тисяч чеських крон, що дорівнює 1,5 тисячі євро. Однак, деякі чеські компанії замість того, щоб збільшити платню співробітникам, шукають способи, як обійти закон і првезти в Чехію працівників з-за кордону. Тому вони використовують рекрутингові компанії в Польщі, щоб найняти працівників в Україні. Нещодавно поліція виявила, що на чеську компанію з продажу споживчих товарів Rohlik.cz працюють десятки українців з польськими дозволами на працевлаштування. Їм наказали залишити країну.
“Те, що сталося в Rohlik.cz – це лише крапля в морі. Таких українців тут щонайменше десятки тисяч. Таких випадків було десятки, але вони не мали серйозного висвітлення в ЗМІ”, – скзаав президент агенції Student і член Союзу рекрутингових агенцій Рене Кухара.
Чеський МЗС теж намагається сповільнити наплив українців в Чехію, обмеживши видачу віз, віддавши пріоритет лише фахівцям зі сфери ІТ, а також українським студентам чеських вишів.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас