Нардепи розблокували гроші аграріїв, що зависли в Казначействі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардепи розблокували гроші аграріїв, що зависли в Казначействі

Аграрний ринок
270
Верховна Рада України ухвалила в першому читанні і в цілому законопроект №6099 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав вітчизняного сільськогосподарського товаровиробника», — випливає з результатів голосування парламентаріїв.
Документ підтримали 274 народні депутати.
Законопроект подали в парламент Олег Кришин, Оксана Продан та Олега Кулініч.
«Блокування додаткових рахунків у системі електронного адміністрування ПДВ фактично позбавило можливості сільгоспвиробників в установлені терміни зареєструвати податкові накладні в порядку, передбаченому для спецрежиму», — прокоментував ухвалення рішення співавтор законопроекту, народний депутат Олег Кулініч.
Він нагадав, що в січні 2017 року, крім закінчення дії спеціального режиму, аграріїв чекала ще одна проблема — Державна казначейська служба на підставі рішення ДФС заблокувала додаткові ПДВ-рахунки, які мали працювати до 30 січня 2017 р.
Разом з тим, дотримуючись консультацій ДФС, щоб уникнути штрафних санкцій, аграрії направляли кошти безпосередньо в Казначейство для реєстрації податкових накладних і на свої спеціальні рахунки, самостійно виконуючи законодавчо визначену функцію держави.
Таким чином, як пояснив народний депутат, сплата на спеціальні рахунки не була врахована у формулі системи електронного адміністрування ПДВ.
«Хоча за умови нормального функціонування системи кошти мали заразуватися на спеціальні рахунки та обліковуватися у формулі автоматично через їх розподіл з додаткових ПДВ-рахунків у Казначействі. В результаті такого «адміністрування» кошти просто «зависли» на основному електронному рахунку в Казначействі. Більше того, сьогодні аграрії не можуть повернути ці кошти, оскільки значення електронної формули не було збільшено на ті суми ПДВ, які були перераховані з поточних на спеціальні рахунки», — цитує Кулініча його прес-служба.
Таким чином, законопроект №6099 передбачає законодавчий механізм одноразового коригування значення формули з урахуванням суми, яка на сьогоднішній день «зависла» на рахунках у Держказначействі.
Як повідомлялося, 10 січня через «дірку» в українському законодавстві рахунки аграріїв для сплати ПДВ були заблоковані. Після того, як найбільші аграрні асоціації приєдналися до вирішення проблеми, 13 січня 2017 р. спецрахунки були розблоковані на один день. Казначейство у регламентований час здійснило розподіл фінансів, які надійшли на ці рахунки. Однак потім кошти агрогосподарств знову були заблоковані в Держказначействі.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас