Газовий сектор може принести до 5 млрд доларів інвестицій - Ковалів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газовий сектор може принести до 5 млрд доларів інвестицій - Ковалів

Казна та Політика
379
Щоб залучити інвестиції в українську газовидобувну галузь, потрібно провести реформування галузі, дерегуляцію та дати фіскальні стимули для розробки нових родовищ.
Про це розповіла керівник офісу Національної інвестради Юлія Ковалів.
“Вийти на видобуток газу, який покривав би внутрішні потреби і давав можливість продавати газ, – це не фантастика. Насправді та концепція газовидобувної галузі, яка була прийнята урядом, ставить завдання видобутку на кінець 2020 року 27 млрд куб. Це буде практично дорівнювати внутрішньому споживанню газу. Є три прості речі і рецепти, які потрібно зробити”, – вважає Юлія Ковалів.
В першу чергу, за її словами, потрібно дати фіскальні стимули для розробки нових родовищ.
“Друге – це, власне, дерегуляція. Буквально місяць тому я спілкувалася з техаською Railroad Commission – комісією, яка займається надрокористуванням. У них дозвіл на видобуток нафти видається протягом двох тижнів. У нас настільки складна бюрократична і – не побоюся сказати – іноді корупційна процедура, що практично нових ліцензій за останні 2 роки видано одиниці. А без освоєння нових родовищ, без нових ліцензій збільшення видобутку неможливе”, – розповіла керівник офісу Національної інвестради.
Третій пункт, за її словами, – це дореформування самого ринку газу. “Адже у нас сьогодні той ліквідний сегмент, куди газовидобувні компанії можуть продавати, – це промислові споживачі. Він не такий великий. І населення, і підприємства ТКЕ все ще залишаються в урегульованому сегменті. Хоча планувалося, що з 1 квітня 2017-го вони вже перейдуть до конкурентного ринку. Це три ключові речі, на яких потрібно сконцентрувати увагу, і цей сектор може принести до 5 млрд доларів інвестицій протягом наступних п’яти років”, – додала Ковалів.
В цілому українські запаси газу – понад 900 млрд куб. “І, причому, якщо в середньому в світі видобуток запасів складає близько 6% (щорічний відбір запасів), в Україні – лише 2%. Тобто, мова йде про те, що ми як держава неефективно використовуємо дані нам природні ресурси”, – підсумувала Ковалів.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас