Вчені створили другий за міцністю прозорий матеріал після алмазу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили другий за міцністю прозорий матеріал після алмазу

Технології&Авто
2715
Група німецьких і японських учених з дослідницького центру DESY в Німеччині синтезувала перший в світі прозорий зразок нітриду кремнію в кубічній модифікації. Цей матеріал поступається міцністю лише алмазу, але витримує набагато вищі температури.
Нітрид кремнію широко використовується в промисловості, наприклад, для виробництва підшипників, ріжучих інструментів, а також частин двигунів в автомобільній і літакобудівній промисловості. Однак при високому тиску (що більш ніж в 130 разів перевищує атмосферний) матеріал набуває кубічної структури.
Дослідники з DESY помістили нітрид кремнію під тиск, що в 156 разів перевищує атмосферний (15,6 гігапаскалів), а також під температуру 1800°, і в результаті отримали надміцний матеріал – перший в світі прозорий зразок нітриду кремнію в кубічній модифікації.
«Нітрид кремнію в кубічній модифікації – це найміцніший керамічний матеріал в світі після алмазу і нітриду бору в кубічній модифікації, – говорить провідний автор дослідження Норісама Нішіяма. – Але частки бору непрозорі, а алмаз витримує температуру тільки до 750° С. Нітрид кремнію в кубічній модифікації прозорий і витримує температуру до 1400°С».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас