Вадим Іосуб: скасування індивідуальних ліцензій НБУ - кому це вигідно? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Іосуб: скасування індивідуальних ліцензій НБУ - кому це вигідно?

Особисті фінанси
553
З 25 лютого НБУ істотно переглянув свої підходи до ліцензування операцій фізосіб із розміщення коштів на зарубіжних рахунках і здійснення інвестицій за межами країни.
Суть нововведень – з цієї дати фізособи можуть розміщувати на зарубіжних рахунках іноземну валюту без індивідуальних ліцензій НБУ. При дотриманні однієї важливої ​​умови: джерело походження цих грошей має бути за межами України.
Прикладами таких коштів може бути зарплата, стипендія, пенсія, аліменти чи дивіденди, отримані за кордоном.
Крім того, за рахунок таких коштів фізособи можуть здійснювати за кордоном інвестиції, також без індивідуальних ліцензій НБУ. Наприклад, інвестувати з зарубіжних рахунків, реінвестувати кошти за межами країни, торгувати різними фінансовими інструментами на іноземних біржах тощо.
При цьому, якщо фізособа захоче переказати на закордонний банківський рахунок або інвестувати за межі країни гроші з України, їй як і раніше буде потрібна індивідуальна ліцензія регулятора.
Тобто як і раніше залишився заслін на виведення грошей з України, але якщо гроші і без того за межами країни, то можливість розпорядження ними значно лібералізована.
Крім цього, нові можливості проводити операції за кордоном не звільняють громадян від обов’язку декларувати доходи та сплачувати з них податки відповідно до поточного законодавства.
Скасування ліцензування подібних операцій – крок, безумовно, прогресивний. Він знімає непотрібні і погано працючі адміністративні бар’єри, призводить до дебюрократизації, полегшує можливість роботи фрилансерів і сприяє легалізації доходів, одержуваних фізичними особами за кордоном.
Крім того, це означає і декриміналізацію отримання доходів за кордоном щодо тих, хто раніше приховував їх і розміщував на банківських рахунках за кордоном або інвестував без отримання індивідуальної ліцензії.
Варто зазначити, що скасування індивідуальних ліцензій – лише один з низки кроків, спрямованих на лібералізацію валютного ринку та поступове скасування існуючих адміністративних обмежень.
Серед інших новин варто відзначити спрощення купівлі суб’єктами господарювання іноземної валюти для здійснення деяких операцій, анонсоване напередодні, а також плани НБУ пом’якшити обмеження щодо продажу валюти населенню з 12 тис. до 150 тис. гривень на день.
Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас